Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Σεισμός Λ’ Άκουιλα: Ένα βήμα πριν τη δικαίωση η οικογένεια του Βασίλη Κουφολιά – Τι λέει η μητέρα του

Σεισμός Λ’ Άκουιλα: Ένα βήμα πριν τη δικαίωση η οικογένεια του Βασίλη Κουφολιά – Τι λέει η μητέρα του

10 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον σεισμό στην Λ’ Άκουιλα που είχαν χάσει την ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι.
Η μητέρα του άτυχου φοιτητή Βασίλη Κουφολιά μιλάει στο newsit.gr.
«Τον στείλαμε με όνειρα και πήραμε πίσω ένα κουτί».

Ένα βήμα πιο κοντά στη δικαίωση βρίσκεται η οικογένεια Κουφολιά. Οι γονείς και η αδελφή του άτυχου Βασίλη που το ξημέρωμα της 6ης Απριλίου 2009 έχασε τη ζωή του στα συντρίμμια της πολυκατοικίας όπου διέμενε στη Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας, παλεύουν ακόμη, δέκα χρόνια μετά τον χαμό του παιδιού τους, για να δουν τους υπεύθυνους να τιμωρούνται.

Την Πέμπτη (07/11/2019) στη μικρή κωμόπολη της κεντρικής Ιταλίας πραγματοποιήθηκε η προτελευταία πράξη του δράματος. Το αρμόδιο δικαστήριο διέκοψε και σε περίπου έναν μήνα όπως είπε στο newsit.gr η μητέρα του Βασίλη Άννα Κουφολιά θα εκδώσει την απόφασή του.

Οι συνήγοροι της οικογένειας εκτιμούν ότι αυτή θα είναι καταδικαστική για τους υπεύθυνους για τον τραγικό χαμό του τότε 26 ετών Βασίλη Κουφολιά και άλλων 42 ανθρώπων στην πολυκατοικία όπου διέμενε. Σύμφωνα με την Άννα Κουφολιά οι κατηγορούμενοι είναι επτά.

Τρεις ημέρες μετά θα επέστρεφε στην Ελλάδα

«Τίποτα δεν μπορεί να γίνει όπως πριν. Τουλάχιστον ας τιμωρηθούν. Θα πρόκειται για μια ηθική δικαίωση για εμάς και για το παιδί», σημείωσε μιλώντας στο newsit.gr η Άννα Κουφολιά. Εμφανώς συγκινημένη και με αφορμή το δικαστήριο στη Λ’ Άκουιλα, η μητέρα του Βασίλη Κουφολιά θυμήθηκε τις τραγικές εκείνες στιγμές.

«Ο Βασίλης μου έκανε τότε τη διπλωματική του. Τρεις ημέρες μετά θα επέστρεφε στην Ελλάδα και περίπου έναν μήνα έπειτα θα έφευγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε στο newsit.gr.

Τυχερή μέσα στην ατυχία της είχε σταθεί τότε η αδελφή του Βασίλη. Η Διονυσία Κουφολιά ήταν μία από τους δύο ανθρώπους που σώθηκαν από τον σεισμό. Σύμφωνα με την Άννα Κουφολιά, 43 άνθρωποι χάθηκαν εκείνο το ξημέρωμα στη μοιραία πολυκατοικία. «Έφυγαν 43 ψυχές. 45 άτομα βρίσκονταν στο κτίριο και πέθαναν οι 43» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι Αρχές βεβαίωναν ότι το κτίριο δεν κινδυνεύει

Η μητέρα του Βασίλη και της Διονύσιας δεν μπορεί να μην εκφράσει το παράπονό της για τους αρμόδιες ιταλικές Αρχές. Όπως λέει, λίγες μόλις ημέρες πριν από τον μοιραίο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ είχε σημειωθεί προσεισμός. Η πολιτική προστασία τότε είχε επιβεβαιώσει ότι το κτίριο δεν κινδυνεύει.

«Τα παιδιά τότε είχαν φοβηθεί και είχαν φύγει από το σπίτι» λέει η Άννα Κουφολιά και συμπληρώνει ότι «επέστρεψαν Κυριακή πρωί μετά το “οκ” των αρμόδιων υπηρεσιών». Λίγες ώρες μετά, ξημέρωμα Δευτέρας, έγινε το μοιραίο. «Σήμερα, οι γνωρίζοντες επιβεβαιώνουν ότι το εν λόγω κτίριο θα είχε πέσει ακόμη και χωρίς να έχει γίνει σεισμός» προσθέτει η ίδια.

«Τον στείλαμε με όνειρα και πήραμε πίσω ένα κουτί»

Η μητέρα του Βασίλη Κουφολιά, θυμάται με λεπτομέρειες τις στιγμές αγωνίας που έζησε εκείνο το ξημέρωμα της Δευτέρας 6 Απριλίου 2009. «Γύρω στις 3:30 το ξημέρωμα πετάχτηκα στον ύπνο μου. Δεν ξέρω τι μου συνέβη. Το πρωί περίπου στις 6:00 που έφυγε ο σύζυγός μου να πάει στην εργασία του, άκουσε για σεισμό στην κεντρική Ιταλία. Αμέσως του είπα: “τα χάσαμε τα παιδιά”» λέει σήμερα στο newsit.gr.

Η Άννα Κουφολιά προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει τα παιδιά της στο τηλέφωνο, ήταν όμως αδύνατον. «Πήραμε αμέσως το αεροπλάνο και ήρθαμε στη Λ’ Άκουιλα. Κανένας δεν μας είχε ειδοποιήσει. Κανένας δεν ήξερε τίποτα», εξηγεί. Δυστυχώς ο Βασίλης Κουφολιάς ήταν νεκρός, ενώ η κόρη της Διονυσία εντοπίστηκε κάτω από τα συντρίμμια της μοιραίας πολυκατοικίας έπειτα από δώδεκα ώρες. Ευτυχώς ήταν ζωντανή.

Η οικογένεια Κουφολιά το μόνο που ζητά πια είναι η ηθική δικαίωση για τον χαμό του Βασίλη. «Η ζωή μας δεν μπορεί να γίνει όπως ήταν. Τουλάχιστον όμως να μη γίνουν άλλα λάθη. Να μην πληρώσουν άλλοι αθώοι. Στείλαμε το παιδί μας στην Ιταλία με μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα και πήραμε πίσω ένα κουτί» καταλήγει η Άννα Κουφολιά.

Το χρονικό του σεισμού

Στις 6 Απριλίου 2009 και ώρα 3:32 πμ τοπική έγινε ο σεισμός ισχύος των 5,9 ρίχτερ, ο οποίος συγκλόνισε την πόλη. Το επίκεντρο ήταν 95 χλμ ανατολικά της Ρώμης, λίγο έξω από την Λ’ Άκουιλα και σε βάθος 10χλμ. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν με αποτέλεσμα τουλάχιστον 300 νεκρούς και 1500 τραυματίες. Υπολογίζεται ότι ζημιές υπέστησαν περισσότερα από 10.000 κτίρια στην πόλη, γεγονός που οδήγησε γύρω στους 70.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους σε αναζήτηση ασφαλούς στέγης, ενώ θύματα και μεγάλες καταστροφές υπήρξαν και σε πολλούς γειτονικούς οικισμούς.

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις