Ελλάδα

Σεισμός στη Μυτιλήνη: Φοβούνται νέο μεγάλο σεισμό οι επιστήμονες

Ο ισχυρός μετασεισμός που αναμενόταν τις πρώτες ώρες μετά τα 6,1 Ρίχτερ που έπληξαν το νησί της Λέσβου δεν ήρθε και οι επιστήμονες είναι σε συναγερμό.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, έκανε την εκτίμηση πως τις επόμενες μία με δύο ημέρες θα έχουμε νέα ισχυρή δόνηση στη Λέσβο, ίσως και του ίδιου μεγέθους.
Μιλώντας στον Αlpha 989 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέχρι χτες το βράδυ ήμουν καθησυχαστικός, τώρα δεν είμαι γιατί τη νύχτα δεν είχαμε μετασεισμό της τάξης του 5 που περιμέναμε. Το ρήγμα αυτό είναι πολύ γνωστό. Καλύτερο είναι να κρατάμε επιφύλαξη. Τις επόμενες ώρες ή μέρες θα βιώσουμε ισχυρό μετασεισμό της τάξης του 5.Η περιοχή αυτή έχει μεγάλο σεισμικό κίνδυνο γιατί δεν έχει τις δομήσεις που έχουμε σε άλλα νησιά».

Σε ερώτηση εάν μπορεί ο σεισμός να «ξύπνησε» και άλλα ρήγματα απάντησε ότι «είναι πολύ πιθανόν. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, η τοπογραφία του νησιού είναι πολύ επικίνδυνη. Προσοχή, επίσης και στο εσωτερικό των σπιτιών».
«Δεν δίνω ευθύνες σε κανέναν αλλά πρέπει να περνάμε το μήνυμα στον κόσμο με έξυπνο τρόπο. Ναι, πιστεύω ότι υπάρχει θέμα. Περιμένουμε πολλούς μετασεισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ συνεκτιμά πως οι «σεισμοί θα συνεχιστούν και (αυτό) είναι πολύ καλό ώστε να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση που υπάρχει κατά μήκος του τεκτονικού ρήγματος». «Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη (αφού) όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση»

Ο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ είπε πως αναμένεται ένας δυνατός σεισμός κοντά στο 5,5 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερος ο οποίος θα ενταχθεί στο πλαίσιο της φυσιολογικής ακολουθίας, τονίζοντας παράλληλα πως «σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό. Ένας τέτοιος σεισμός θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ εξηγώντας ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νίκαια: «Δεν υπήρξε σεξουαλική κακοποίηση, ήταν φάρσα» λέει η μητέρα του 19χρονου που συνελήφθη μετά την καταγγελία του 17χρονου
Σάλος έχει προκληθεί από την καταγγελία του 17χρονου από τη Νίκαια ότι ομάδα νεαρών, ανάμεσά τους και μια 15χρονη, τον βασάνισαν, τον βίασαν...
Bullying, aggression and violence scene between two males, one young adult male punches his peer near a bricks wall
Για σεξουαλικά αδικήματα με ανήλικους είχε καταδικαστεί ο 84χρονος που δολοφονήθηκε στην Αλεξανδρούπολη - Ήξερε τους δράστες
Οι τρεις δράστες 15, 17 και 21 ετών προσήχθησαν ως ύποπτοι για τη δολοφονία και ομολόγησαν ότι πήγαν στο σπίτι του θύματος κατόπιν προσυνεννοημένου ραντεβού και τον σκότωσαν μαχαιρώνοντας τον
Περιπολικό
«Το θύμα είχε πάρει τα κλειδιά του δράστη για να μην οδηγήσει μεθυσμένος και εκείνος τον σκότωσε» λέει φίλος των δύο αδελφών για τη δολοφονία στο Ηράκλειο
«Ο δράστης κάλεσε την αστυνομία και ανέφερε ότι ο αδελφός του δεν του δίνει τα κλειδιά. Όταν πήγε η αστυνομία αντίκρυσε το θέαμα» λέει φίλος των δύο αδελφών
Ο αδελφοκτόνος την ώρα που οδηγείται στον εισαγγελέα Ηρακλείου