Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Σεισμός στην Εύβοια: Αγωνιούν μετρώντας νέες ζημιές – «Καρφιά» Παπαζάχου για τις κόντρες σεισμολόγων

Σεισμός στην Εύβοια: Αγωνιούν μετρώντας νέες ζημιές – «Καρφιά» Παπαζάχου για τις κόντρες σεισμολόγων

Η ανησυχία των κατοίκων στην Εύβοια είναι κάτι παραπάνω από έντονη μετά τον μεγάλο χθεσινοβραδινό ισχυρό σεισμό. Δεν έχουν σταματήσει να σημειώνονται αισθητοί μετασεισμοί.

Αγωνία δίχως τέλος έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Εύβοιας ο βασικός σεισμός των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 8,9 χιλιομέτρων, το βράδυ της Τρίτης (29.11.2022). 

Οι κάτοικοι στο χωριό Ζάρακες, μιλώντας στο evima.gr, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι από την έντονη σεισμική δραστηριότητα, και από έναν ενδεχόμενο, ακόμα πιο δυνατό σεισμό.

Έντεκα μηχανικοί της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών μεταβαίνουν στις περιοχές της νότιας Εύβοιας που επλήγησαν από τις σεισμικές δονήσεις. Θα πραγματοποιήσουν μαζί με τοπικά συνεργεία, ελέγχους σε κτίρια, έπειτα και από ανησυχίες των κατοίκων για την ασφάλεια των σπιτιών τους μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Παρακολουθήστε ρεπορτάζ του MEGA:

 

Σεισμός στην Εύβοια – O Κώστας Παπαζάχος για το ρήγμα

«Τις επόμενες ημέρες θα έχει σίγουρα αρκετούς μετασεισμούς στην περιοχή. Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος και τόνισε:

«Ας επικεντρωθούμε όχι σε κάτι που μπορεί να γίνει αλλά στην σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη και ας βοηθήσουμε τους κατοίκους της περιοχής να αντιμετωπίσει την ακολουθία που είναι σε εξέλιξη. Το τι θα γίνει αργότερα έχουμε χρόνο να το δούμε μπροστά μας».

Με αυτό τον τρόπο ο καθηγητής Γεωφυσικής επέκρινε τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των σεισμολόγων που ήρθαν πάλι στην επιφάνεια με αφορμή τους δύο ισχυρούς σεισμούς στη νότια Εύβοια και αναφορικά με τη δυναμική του ρήγματος που μέχρι τώρα ήταν άγνωστο.

«Δεν έχουμε καθόλου καλή εικόνα για την περιοχή που είναι ελάχιστα μελετημένη», ανέφερε χωρίς να αποκλείσει την πιθανότητα ισχυρότερης δόνησης στο μέλλον.

Και ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ: 

 

«Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν και γι’ αυτό οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, προτρέποντάς τους να αναζητήσουν ασφαλή διαμονή.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες ημέρες για την αποφυγή πανικού σε περίπτωση νέου σεισμού.

Η συνέντευξη του Κώστα Παπαζάχου στην ΕΡΤ: 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις