Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σεισμός στην Κρήτη: Γιατί γλίτωσε το νησί από μεγάλες ζημιές – Περιμένουν μετασεισμό 5,6 Ρίχτερ

Σεισμός στην Κρήτη: Γιατί γλίτωσε το νησί από μεγάλες ζημιές – Περιμένουν μετασεισμό 5,6 Ρίχτερ

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει από χθες (13.10.2021) το μεσημέρι η περιοχή της Κρήτης μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Οι επιστήμονες που παρατηρούν συνεχώς τους σεισμογράφους, βλέπουν προς το παρόν μια μικρή μετασεισμική ακολουθία, ενώ δεν αποκλείουν τα επόμενα 24ωρα να υπάρχει σεισμός στην Κρήτη της τάξης των 5,6 Ρίχτερ.

Μάλιστα εξηγούν στο  newsit.gr γιατί το νησί γλίτωσε από μεγάλες ζημιές και δεν υπήρξαν καταστροφές όπως στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, με σεισμό μικρότερης έντασης (5,8 Ρίχτερ). Εκτός από το γεγονός ότι σημειώθηκε στη θάλασσα, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι και οι κατευθύνσεις των σεισμικών κυμάτων.

«Και μετασεισμό μεγάλο να έχουμε, επειδή η κατεύθυνση των σεισμικών κυμάτων και της ενέργειας είναι στα βορειοανατολικά, βορειοδυτικά, δεν θα φτάσει πολύ μεγάλο ποσό ενέργειας στην Κρήτη, όπως και δεν έφτασε και στον πρώτο σεισμό. Θα κατευθυνθεί προς το Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος», λέει στο  newsit.gr o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας και προσθέτει: «Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα θέμα, τα κτήρια αντέχουν, δεν είχαμε επιπτώσεις. Είναι τέτοιος ο σεισμός που δεν μπορεί να κάνει ζημιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, δεν με προβληματίζει κάτι. Μπορεί να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι του νομού Λασιθίου και ειδικά των περιοχών της ανατολικής Κρήτης που βρίσκονταν και πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, προσπαθούν να συνέλθουν από τη χθεσινή επίσκεψη του Εγκέλαδου, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφουν πιο εμπεριστατωμένα τις ζημιές που προκάλεσαν τα 6,3 Ρίχτερ.

Που υπάρχουν ζημιές

Εντός της ημέρας αναμένουν και κυβερνητικό κλιμάκιο, στο οποίο θα προΐστανται ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιώτακης. «Από τον Ξερόκαμπο πήραμε μια εικόνα. Στη Ζήρο υπάρχουν κτίσματα με ζημιές. Δώσαμε περισσότερη έμφαση στην Ξερόκαμπο χθες, λόγω της εκκλησίας. Τώρα περιμένουμε τον κ. Πλακιωτάκη μαζί με κλιμάκιο για να κάνουν έναν έλεγχο, μαζί με τεχνική υπηρεσία του δήμου Σητείας», αναφέρει η πρόεδρος της κοινότητας Ζήρου, Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη.

«Υπάρχουν ζημιές σε περίπου 12 κτίρια. Κάποια από αυτά έχουν ρωγμές, ενώ κάποια αλλά έχουν στραβώσει. Δεν έχω νιώσει μετασεισμούς. Οι κάτοικοι πιστεύω ότι είναι ήρεμοι, απλά είναι στενοχωρημένοι με αυτό που έχει γίνει. Αν δεν είχε πέσει η εκκλησία, θα ήταν πιο ήρεμα τα πράγματα» τονίζει.

Ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ζάκρου, ο Κωνσταντίνος Κεκερίδης, μιλώντας επίσης στο newsit.gr αναφέρει ότι έγιναν κάποιοι μικροί μετασεισμοί. Ωστόσο, εκτός από αντικείμενα που έπεσαν, δεν έχει γίνει κάποια ζημιά σε κτήρια στην συγκεκριμένη περιοχή. 

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις