Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Σήφης Βαλυράκης: Όταν η στρατοχωροφυλακή τον έψαχνε στα κοτέτσια

Σήφης Βαλυράκης: Όταν η στρατοχωροφυλακή τον έψαχνε στα κοτέτσια
Ο 54χρονος Αλέκος Αναλύτης που σε ηλικία 8 ετών βίωσε σαν σε  ταινία τις έρευνες για την σύλληψη του δραπέτη Σήφη Βαλυράκη

Η ζωή του Σήφη Βαλυράκη, ήταν ταυτόσημη με την περιπέτεια σε χαλεπούς λιμένες, σε χαλεπές θάλασσες…

Το νησί των Φαιάκων σημάδεψε την πορεία του, ειδικά μετά την κινηματογραφική απόδραση από τις φυλακές και την ριψοκίνδυνη φυγή του, κολυμπώντας στην Αλβανία ενός άλλου δικτάτορα του Ενβέρ Χότζα.

Η ΚΥΠ της χούντας των συνταγματαρχών αγνοούσε ότι ο βομβιστής του ΠΑΚ, κατόρθωσε να διαφύγει σε … εχθρική χώρα, που είχε δεθεί στο άρμα της κομμουνιστικής Κίνας. Έτσι η στρατοχωροφυλακή, έκανε άνω-κάτω το νησί για να τον βρει, αφού υπήρχε η πεποίθηση πως τον κρύβουν ντόπιοι αντικαθεστωτικοί. Ο διευθυντής φωτογραφίας Αλέκος Αναλύτης, σήμερα είναι 54 ετών, όταν το Μάϊο του 1972, ο Σήφης έκανε το σάλτο απ’ τον τρομακτικό μαντρότοιχο των φυλακών, ο μικρός Κερκυραίος ήταν μόλις 8 ετών, ανασύρει τις εικόνες στη μνήμη του και δε δυσκολεύεται να θυμηθεί πολύ καλά το πως οι αρχές ασφαλείας … σήκωναν ακόμη και πέτρες για να βρουν τον Σφακιανό δραπέτη.

Έκαναν άνω-κάτω και τις ντουλάπες των Κερκυραϊκών σπιτιών

Ο 54χρονος, εξομολογείται σήμερα στο newsit.gr, όσα είδε και άκουσε τότε με τα μάτια και τα αφτιά του, όπως και οι συνομήλικοί του στον Αϊ Γιάννη. «Το χωριό μας βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση απ’ τις φυλακές. Κι όμως, ήρθε στο σπίτι μας ο αγροφύλακας της περιοχής με έναν χωροφύλακα. Μας έβγαλαν όλους έξω, εμένα την αδελφή μου και φυσικά τους γονείς μου. Έψαχναν όχι μόνο στις αποθήκες, στα πλυσταριά, κάτω απ’ τα κρεβάτια αλλά ακόμη και μέσα στις ντουλάπες. Τότε είχαν όλες οι οικογένειες κότες, ε αυτοί οι δυο ούτε κοτέτσι δεν άφησαν να μη ψάξουν! Μετά έπαιρναν σειρά άλλα σπίτια, άλλα χωριά, άλλα κοτέτσια … Να φανταστείτε πως μας φαινόταν τόσο παράξενο που εγώ με τους φίλους μου τρέχαμε ξοπίσω τους  τσούρμο για να δούμε αν σε κάποιο σπίτι θα έβρισκαν τον άντρα που έψαχναν. Και όταν αυτό δεν συνέβαινε ήταν εμφανής ο εκνευρισμός τους … Μάλιστα επειδή κι αυτοί συνήθισαν την παρουσία μας να τους ακολουθούμε σε κάθε μαχαλά, δεν μας έλεγαν τίποτα … Αλλά όταν έφταναν στα τελευταία σπίτια είχαμε ξεθαρέψει, θυμάμαι σε απόσταση πως τους κοροϊδεύαμε, αλλά δεν μπορούσαν να μας κάνουν τίποτα λόγω ηλικίας. Μόνο κάποια στιγμή ο χωροφύλακας με τη στολή και τα υψωμένα φρύδια μας είπε: φύγετε σπίτια σας ρε κ@λ@παιδα …». Αυτά λέει στο newsit.gr για εκείνο το μακρινό αλλά τόσο ζωντανό περιστατικό με μια γλυκιά μελαγχολία, ο Κερκυραίος διευθυντής φωτογραφίας Αλέκος Αναλύτης.

Ο Κερκυραίος διευθυντής φωτογραφίας σε γυρίσματα με τον Νίκο Αλιάγα στο Παρίσι και με αφορμή τις Γαλλικές εκλογές

Το απρόοπτο με την ματαίωση της απαγωγής

Η απόδραση του Βαλυράκη όμως την άνοιξη του 1972, είχε κι άλλα απρόοπτα καθώς στο νησί υπήρχε διάχυτη η φήμη πως οι χουντικοί κρύβουν και εκπαιδεύουν τον Ιταλό επίδοξο πραξικοπηματία Βαλέριο Μποργκέζε. Την πληροφορία είχε δώσει ο Ιταλός αντιφασίστας Ουμπέρτο Τζιόβινε, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει το Νοέμβρη του 1968 αεροπειρατεία στο Παρίσι, σε Μπόινγκ της “Ολυμπιακής Αεροπορίας” προερχόμενο από τις ΗΠΑ με επιβαίνοντα τον υπουργό της χούντας Τοτόμη. Τον  Μάρτιο του 1972 ο Ιταλός αντιφασίστας επισκέπτεται τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Τορόντο.

Το στρατόπεδο εκπαίδευσης του «Μαύρου Πρίγκιπα» στη Δασιά

Ο Ουμπέρτο ενημερώνει τον Ανδρέα πως ο  Μποργκέζε (“Μαύρος Πρίγκιπας”), φυγόδικος και καταζητούμενος για την απόπειρα πραξικοπήματος το 1970, έχει βρει ασφαλή καταφύγιο στην Ελλάδα των συνταγματαρχών και μάλιστα η χούντα του διέθεσε ένα στρατόπεδο στην Δασιά της Κέρκυρας ώστε να εκπαιδεύει τους παραστρατιωτικούς Ιταλούς φασίστες.

Ο Ουμπέρτο Τζιόβινε, μεταφέρει μήνυμα έκκληση της Ιταλικής αριστεράς για συνεργασία, ώστε να πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση απαγωγής του πραξικοπηματία, μεταφοράς του στην Ιταλία και παρουσίαση στα ΜΜΕ πριν τον παραδώσουν στις διαβρωμένες από τις μυστικές υπηρεσίες αρχές ασφαλείας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου καλεί στο Τορόντο τον πλέον «αρμόδιο» για αυτόν τον τομέα δράσης του ΠΑΚ, τον “Μάρκο” τον έμπιστό του Κώστα Τσίμα και του αναθέτει την αποστολή. Από την οργάνωση του ΠΑΚ στη Νάπολη της Ιταλίας, συνεργάζονται με δύο αντιφασίστες πανεπιστημιακούς καθηγητές που προσφέρονται και πηγαίνουν με δύο άλλες αντιφασίστριες συντρόφισσες ως τουρίστες για γαμήλιο ταξίδι στην Κέρκυρα, για να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία κινήσεων του επίδοξου  πραξικοπηματία Μποργκέζε, ώστε να τον απαγάγουν.

Ένα πολυτελές κότερο, για λογαριασμό της ιταλικής αριστεράς, ξεκινάει για το νησί. Συντονιστής με ασύρματο και κωδικούς είναι σε ιταλικό έδαφος ο Ουμπέρτο και αποφασίζεται το κότερο να φθάσει στις 21 Μάη 1972 στο λιμάνι της Κέρκυρας. Ημέρα αργίας, αφού η χούντα τιμούσε την ονομαστική γιορτή του Γλύξμπουργκ και συνεπώς θα διευκόλυνε τις κινήσεις της ομάδας η απαγωγή του Ιταλού πραξικοπηματία.

Οι νεόνυμφοι δεν «έδεσαν» και ο … γάμος αναβλήθηκε

Πλησιάζοντας το λιμάνι της Κέρκυρας  όμως η επιχείρηση ματαιώνεται και το κότερο αλλάζει ρότα προς Ιταλία. Η επιχείρηση δεν είχε προδοθεί, αλλά την ματαίωσε ο Σήφης Βαλυράκης, χωρίς να το γνωρίζει! Η δραπέτευση του αγωνιστή εναντίον της φασιστικής χούντας από τις φυλακές της Κέρκυρας κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας στο νησί. Αστυνομία, στρατός, λιμενικό παντού στους δρόμους, τις παραλίες αναζητούν τον Σήφη. Τα ζευγάρια των Ιταλών πανεπιστημιακών, δικαίως πανικοβάλλονται και  ματαιώνουν την μυστική  επιχείρηση πιστεύοντας ότι κάποιος είχε προδώσει το εγχείρημα. Ήταν τότε που η στρατοχωροφυλακή δεν είχε αφήσει κοτέτσι για κοτέτσι άψαχτο, αλλά ο Σήφης τους την είχε κάνει κολυμπώντας για την Αλβανία!

Βασίλης Χήτος

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις