Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Σήμερα η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη

Σήμερα η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη

Σήμερα στις 5 το απόγευμα πιθανότατα θα εκδοθεί η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη ,για την υπόθεση των παρεμβάσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ενώ η Ελένη Τουλουπάκη για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας.

Το Ειδικό Δικαστήριο άνοιξε την αυλαία του τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά από μία πολύμηνη και θυελλώδη ακροαματική διαδικασία φτάνει στην ολοκλήρωση του.

Η εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελέας της έδρας, Όλγα Σμυρλή, η οποία βρισκόταν και στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα, στην αγόρευση της, ζήτησε την αθώωση τόσο του κ. Παπαγγελόπουλου όσο και της Ελένης Τουλουπάκη. Για την κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, αδίκημα για το οποίο η Ελένη Τουλουπάκη κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ως ηθικός αυτουργός, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, τόνισε ότι δεν συντρέχουν τα αντικειμενικά στοιχεία για τη συγκρότηση του εγκλήματος.

«Δεν προέκυψε πρόθεση της κυρίας Τουλουπάκη να μη διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία για τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή όπως και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα. Δεν προέκυψε ευθύνη συνεπώς ούτε του Δημήτρη» τόνισε η κυρία Σμυρλή.

Όσο αφορά την κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, η οποία αποδίδεται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, της παράβασης καθήκοντος, το οποίο αφορά τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του, στο έργο τριών, πρώην και νυν εισαγγελικών λειτουργών, ήτοι της Γεωργίας Τσατάνη, του Παναγιώτη Αθανασίου και της Ελένης Ράικου, επίσης, η κυρία Σμυρλή πρότεινε την απαλλαγή του κατηγορούμενου. Η κυρία Σμυρλή χαρακτήρισε αβάσιμες και αναξιόπιστες τις καταγγελίες σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου. Εάν ίσχυαν οι καταγγελίες δε θα ερχόντουσαν μόνο τρεις. «Από την αποδεικτική διαδικασία, καταρρίφθηκε η ύπαρξη παρεμβάσεων σ’ όλη την πορεία του» τόνισε η εισαγγελέας και ζήτησε την απαλλαγή του.

Οι απολογίες

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε πως η δίκη του είναι πολιτική. «Η δίκη είναι πολιτική, η απόφασή σας είμαι βέβαιος ότι θα είναι αποτέλεσμα των αποδεικτικών μέσων που παρουσιάστηκαν στη δίκη και θα πράξετε το καθήκον σας. Ακόμα και πιέσεις να έχουν ασκηθεί, πιστεύω ότι υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας» τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και χαρακτήρισε ψευδείς τις καταγγελίες των εισαγγελέων σε βάρος του.

Από την πλευρά της, η Ελένη Τουλουπάκη επισήμανε πως σε όλη τη διάρκεια της πορείας της έπραξε το καθήκον της και τήρησε τον όρκο της και ζήτησε την απαλλαγή της από το Ειδικό Δικαστήριο για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. «Βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας με την ιδιότητα της κατηγορουμένης προσπαθώντας να σας πω το αυτονόητο. Ότι δεν υπάρχει ψήγμα ούτε της αντικειμενικής, αλλά και ούτε της υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος για το οποίο κατηγορούμαι. Ότι έπραξα το καθήκον μου και ότι τήρησα τον όρκο μου. Η πίστη μου είναι ακλόνητη. Και η απάντησή μου στους διώκτες μου και συκοφάντες μου είναι ότι το άδικο δεν ευλογείται» τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Τουλουπάκη.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν μία σειρά από μάρτυρες μεταξύ των οποίων οι τρεις καταγγέλλοντες εισαγγελείς ενώ καταθέσεις στο Ειδικό Δικαστήριο έδωσαν και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος,ο πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης και οι πρώην επίκουροι Εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη θα είναι αμετάκλητη και δεν χωρεί άλλου ένδικου μέσου όπως ακριβώς ίσχυσε και στην περίπτωση του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις