weather-icon °C AΘΗΝΑ

Σκληρή κριτική Βερβεσού σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας

Σκληρή κριτική Βερβεσού σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας
πρόεδρος Δ.Σ.Α. Δημήτρης Βερβεσός - Intime

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης πολιτιστικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (3.10.2019) στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός, άσκησε σκληρή κριτική σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, οι πρόεδροι όλων των ανωτάτων δικαστηρίων, οι πρόεδροι των Δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

Τσιάρας: Σηκώνει το γάντι

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά το σύντομο χαιρετισμό, αναφέρθηκε στα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος θα σηκώσει το γάντι.

«Όλοι είμαστε συντελεστές σε αυτό που λέγεται Δικαιοσύνη και πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει. Να αφήσουμε την Δικαιοσύνης ανεξάρτητη και ελεύθερη», τόνισε ο κ. Τσιάρας, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ κοντά ο καθένας να βρεθεί από την μια στην άλλη πλευρά».

Μπακογιάννης

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη είναι ταυτόσημη με την ελευθερία, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα γιορτάζει η πόλη των Αθηνών και η Δικαιοσύνη, καθώς από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι εδώ και χιλιετίες. Και προσέθεσε με νόημα:

«Κάναμε βήματα μπροστά, αλλά κάναμε και βήματα πίσω και το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του».

Βερβεσός

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός άσκησε κριτική σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκαν, αλλά και τις αναμενόμενες αποφάσεις για τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

«Πράγματι, η Δικαιοσύνη πέρα από τυφλή, πρέπει να είναι και «κουφή», για να μην ακούει τις όποιες σειρήνες, αλλά αποκλειστικά και μόνον τη φωνή της συνείδησής της. Επειδή είναι γνωστό ότι «το τανγκό θέλει δύο» οφείλουμε να αποκλείσουμε τα κελεύσματά τους. Αν δεν υπάρχουν Εφιάλτες, οι κερκόπορτες δεν ανοίγουν», τόνισε ο κ. Βερβεσός.

Όσο αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ. Βερβεσός τόνισε «σε πλείονες, εθνικά και κοινωνικά κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις στα χρόνια της κρίσης – όταν το δίκαιο της ανάγκης υπερίσχυσε του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου -, παρεισέφρησαν στην δικαιοδοτική κρίση αλλότρια κριτήρια και δεν υπηρετήθηκε η Δικαιοσύνη όπως θα αναμέναμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «επειδή δεν έχω μάθει να μασάω τα λόγια μου θεωρώ ότι τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προέκριναν ως μη έδει το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου έναντι της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ταυτίζοντάς το ανεπίτρεπτα με το δημόσιο συμφέρον, ήταν ενδεικτικώς η ΣτΕ Ολ. 668/2012, για το 1ο Μνημόνιο, η ΣτΕ Ολ. 1972/2012 και 3345/2013 για τη συνταγματικότητα του ΕΕΤΗΔΕ, η ΣτΕ 2527/2013 για τη συνταγματικότητα της επιβολής οριζόντιου τέλους επιτηδεύματος και ασφαλώς οι πρόσφατες υπ’ αριθ. 1307-1316/2019 της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα δώρα και τα επιδόματα στον δημόσιο τομέα».

Παράλληλα, έκανε αναφορά και στην πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Κατρούγκαλου τονίζοντας «αφήνω τελευταία την υπαρξιακού χαρακτήρα για το δικηγορικό σώμα απόφαση για την αντισυνταγματικότητα ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισης Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), η οποία παρά την παρέλευση μακρού χρόνου από τη διάσκεψη παραμένει εισέτι αδημοσίευτη, αφήνοντας το περιθώριο στην εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να ενεργήσει βάσει των – ασφαλώς αθέμιτων – διαρροών.

Δεν καταλογίζω καμία πρόθεση, αλλά είναι αυτονόητη ανάγκη, ιδίως σε αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητος, να εξασφαλίζεται όχι μόνον η ταχεία εκδίκαση, αλλά και η ταχεία δημοσίευση της απόφασης, ώστε να αποτρέπεται η διαιώνιση της νομικής ανασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης, τάχθηκε για ακόμη μια φορά υπέρ της κατάργησης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Οικονομικής Εισαγγελίας, καθώς δεν εξυπηρετούν κανένα όπως επισήμανε.

#TAGS MM