Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Σοφία Κοκοσαλάκη: Τελευταίο αντίο στη σπουδαία σχεδιάστρια

Σοφία Κοκοσαλάκη

Πρόσωπα βυθισμένα στη θλίψη για μια νέα γυναίκα που έφυγε τόσο γρήγορα από τη ζωή. Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες αποχαιρετούν σήμερα τη σπουδαία Σοφία Κοκοσαλάκη.

Η κηδεία της Σοφίας Κοκοσαλάκη έγινε στον ιερό ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία της Κηφισιάς, ενώ η ταφή στο κοιμητήριο του Χαλανδρίου. Η σπουδαία σχεδιάστρια, η φήμη της οποίας είχε ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας, έφυγε από τη ζωή στις 14 Οκτωβρίου, ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Ήταν μόλις 47 ετών.

Συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι που τη γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί τους βρέθηκαν στην Κηφισιά για να την αποχαιρετίσουν. Τα πρόσωπα βουβά και ο πόνος αποτυπωμένος στα βλέμματα. Ντυμένοι στα μαύρα οι περισσότεροι, είπαν το τελευταίο στη Σοφία Κοκοσαλάκη.

Στεφάνι έστειλαν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Η Έλενα Μακρή
Η Άλκιστις Πρίνου

Ποια ήταν η Σοφία Κοκοσαλάκη

Η Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε ηλικία 24 ετών έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε το 1998. Στη σχολή μια καθηγήτρια την παρότρυνε να κοιτάξει μέσα της και να βρει τις δικές της εικόνες.

Αργότερα, παράλληλα με την ανάπτυξη του δικού της οίκου, ανέλαβε σε διαφορετικές περιόδους την «προχωρημένη» ιταλική Diesel Black Gold, αλλά και την αναβίωση του ιστορικού γαλλικού οίκου Vionnet. Ενδιάμεσα είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό Γυναίκα σε θέματα μόδας, ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν καταστήματα μόδας της Ελλάδας. Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες.

Σοφία Κοκοσαλάκη

Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE, και την ίδια χρονιά της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 για πάνω από 6.000 άτομα που πήραν μέρος στην Τελετή Έναρξης, μεταξύ των οποίων και η Μπιόρκ.

Το 2004 κέρδισε το βραβείο New Generation Designer.

Το 2015 είχε σχεδιάσει τις στολές της Aegean Airlines.

Tα ρούχα της Σοφίας Κοκοσαλάκη χαρακτηρίζονταν από το διεθνή κυρίως τύπο ως βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με σύγχρονη στοιχεία αλλά ταυτόχρονα διατηρούν ένα διαχρονικό στιλ αντίθετα με τις εφήμερες προσταγές της μόδας. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε ήταν υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ράβονταν χειρωνακτικά.

Οι δημιουργίες της γίνονταν ανάρπαστες και έντυσε μερικές από τις πιο γνωστές σταρ του Hollywood, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Κριστίνα Ρίτσι, η Κέιτ Χάντσον, η Νταϊάν Κρούγκερ, η Κάμερον Ντίαζ και άλλες.

Τα τελευταία χρόνια η Σοφία Κοκοσαλάκη είχε εστιάσει στο κόσμημα αλλά συνέχιζε και ειδικές παραγγελίες ρούχων. Επισκεπτόταν συχνά τους τεχνίτες με τους οποίους συνεργαζόταν στην Αθήνα. Τα κομμάτια της ήταν από ασήμι που επαργυρώνεται ή επιχρυσώνεται.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη είχε αναπτύξει κατά καιρούς και φιλανθρωπική δράση, όπως μια συλλογή βραχιολιών που κυκλοφόρησαν αποκλειστικά από τα ΕΛΤΑ για τους σκοπούς του ιδρύματος IFG και διατέθηκαν για την αγορά εξοπλισμού για παιδιατρικές μονάδες του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις