Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Σοκάρουν τα ρεπορτάζ NY Times και Spiegel για τη Μόρια – Καλύτερα να πνιγόμασταν λένε οι μετανάστες

Σοκάρουν τα ρεπορτάζ NY Times και Spiegel για τη Μόρια – Καλύτερα να πνιγόμασταν λένε οι μετανάστες

Εντείνονται τα ρεπορτάζ μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια.

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας New York Times βρέθηκαν στη Μόρια και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ζουν στοιβαγμένοι εκεί σοκάρουν, με τις απόπειρες αυτοκτονίας λόγω των τραγικών συνθηκών να αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ενδεικτική είναι η μαρτυρία ενός αφγανού αγρότη που έφτασε στη Μόρια τον περασμένο Ιούνιο μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά. Ο 34χρονος άνδρας μιλάει για την προσπάθειά του να επιβιώσει σε ένα αντίσκηνο για δυο άτομα μαζί με την 5μελή οικογένειά του, ενώ το σπίτι τους πίσω στην πατρίδα καταστράφηκε ολοσχερώς από τις μάχες Ταλιμπάν και στρατού. Το πρόγραμμα της καθημερινότητάς του, εφιαλτικό. Περιμένει με τις ώρες στην ουρά για να πάρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό για την οικογένειά του, με μια αναμονή που αγγίζει τις 4 ώρες για κάθε γεύμα. Όταν χρειάζεται να κάνει διαδικασίες για επίσημα έγγραφα ή για γιατρό, δεν προλαβαίνει να παραλάβει γεύματα ή αρκείται στα υπολείμματα άλλων Αφγανών.

«Πριν έρθω, σκεφτόμουν ότι η Ελλάδα θα είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζήσω. Τώρα νιώθω ότι θα ήταν καλύτερο να πνιγώ ενώ διέσχιζα τη θάλασσα», δηλώνει ο κ. Ασράφι.

Παρόμοιες μαρτυρίες και από τον 31χρονο Μάικλ Τάμπα που βρέθηκε στη Μόρια αφού επέζησε από τα βασανιστήρια στο Κονγκό και από το ταξίδι στη θάλασσα από την Τουρκία. Πρώην πολιτικός κρατούμενος, προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή του πίνοντας ένα μπουκάλι λευκαντικό, καθώς δεν άντεξε τις συνθήκες στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η κατάσταση στη Μόρια είναι τέτοια με σκοπό να αποτρέψει μετανάστες και πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη, ενώ το κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να έχουν καταχραστεί. Αναφέρει επίσης πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο καταφύγιο στη Μόρια όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, συνωστίζονται περίπου 9000 άνθρωποι, όταν οι υποδομές είναι σχεδιασμένες για να φιλοξενήσουν το πολύ 3.100 ανθρώπους.

Spiegel – Λέσβος: Το νησί των καταραμένων»

Παρόμοιο είναι και το ρεπορτάζ του Spiegel για τη Μόρια και κάνει λόγο για υπερπλήρη κοντέινερ, βια και απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών. Μάλιστα όπως τονίζει οι πρόσφυγες στη Λέσβο ζουν σε τόσο άσχημες συνθήκες που οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε μερική εκκένωση του καταυλισμού.

“Είναι αυτό το τέλος της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας;» διερωτάται το Spiegel Online και παραθέτει τα στοιχεία της Ελληνικής κυβέρνησης, ότι στα ελληνικά νησιά ζουν περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Νούμερο τρεις φορές μεγαλύτερο από που μπορούν να φιλοξενήσουν οι καταυλισμοί. Ειδικά στη Μόρια η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη με τις οργανώσεις αρωγής να κάνουν λόγο για “ανθρωπιστική καταστροφή”.

Το ρεπορτάζ του Spiegel κάνει λόγο για επιμονή της Άνγκελα Μέρκελ να χαρακτηρίζει το προσφυγικό ζήτημα ως επιτυχία, καθώς οι ροές προς τα ελληνικά νησιά έχουν μειωθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία την άνοιξη του 2016. Δεν υπολογίζει όμως το δράμα των προσφύγων καθώς και το γεγονός ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία θα επιθυμούσαν να αποποιηθεί η Ευρώπη κάθε ευθύνη για όσους ζητούν βοήθεια και άσυλο.

Οι κακές συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, σύμφωνα με το Spiegel, έχουν αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πρωτοβουλία και να αρχίσουν να μεταφέρονται πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως ζητούν άλλωστε εδώ και μήνες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη Λέσβο, όμως τα προβλήματα δεν λύνονται καθώς ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα αυξάνεται την τελευταία εβδομάδα, ενώ αν ανοίξει ο δρόμος των μεταναστών για την Αθήνα, αναμένεται να ενθαρρυνθούν και άλλοι πρόσφυγες για να κάνουν το ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα.

“Για μια ακόμα φορά η ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική επιστρέφει και πάλι στο σημείο εκκίνησης», καταλήγει το Spiegel

Πηγή: nytimes, despiegel

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις