Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σουδάν: Σε σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ ο 59χρονος Έλληνας τραυματίας

Σουδάν: Σε σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ ο 59χρονος Έλληνας τραυματίας
Φωτογραφία Αρχείου

Διασωληνωμένος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο παραμένει ο 59χρονος Έλληνας τραυματίας, που μεταφέρθηκε από το Σουδάν. Για την πορεία της υγείας του μίλησε το πρωί της Πέμπτης (27.04.2023) στην ΕΡΤ ο ξάδερφός του. 

Ο 59χρονος απεγκλωβίστηκε από το Σουδάν και επαναπατρίστηκε από το Τζιμπουτί την περασμένη Τρίτη (25.4.2023). Εξαιτίας της κατάστασής του, μεταφέρθηκε 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργείο. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ξάδερφός του τόνισε ότι 59χρονος είναι καλύτερα και ότι η κατάστασή του είναι σταθερή αλλά θα πρέπει να επιδείξει προσοχή λόγω κι άλλων προβλημάτων υγείας που είχε πριν το ατύχημα.

«Δόξα τω Θεώ τα πράγματα θα πάνε καλύτερα τώρα. Το χειρουργείο τελικά έγινε χθες. Η κατάσταση είναι καλύτερη αλλά είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ακόμα και θα συνεχίσει να βρίσκεται μέσα μέχρι να καλυτερεύσει η κατάσταση της υγείας του» τόνισε ο ξάδερφος του 59χρονου τραυματία από το Σουδάν, σημειώνοντας ότι το σοβαρό τραύμα είναι στην κοιλιακή χώρα, όπου είχε μολυνθεί, καθώς τα θραύσματα δεν είχαν αφαιρεθεί για οκτώ ημέρες.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι οι μοναδικοί συγγενείς του 59χρονου είναι η αδελφή του και τα δύο του ξαδέλφια. Τόνισε μάλιστα ότι δεν έχει επαφή με την αδελφή του, την οποία ψάχνει καιρό.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό Ελλήνων 

Καθώς η νέα κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το απόγευμα της Τετάρτης (26.04.2023) – σύμφωνα με την ΕΡΤ – πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Θέμα της νέας σύσκεψης στο ΥΠΕΞ, υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, ήταν η ασφαλής άφιξη των Ελλήνων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και ο σχεδιασμός μελλοντικών επιχειρήσεων απεγκλωβισμού. Πληροφορίες της ΕΡΤ μάλιστα αναφέρουν ότι το μεταγωγικό C27 που αναχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης (26.04.2023) από την χώρα μας, ήδη έχει προσγειωθεί στο Ασουάν της Αιγύπτου προκειμένου να παραλάβει και άλλους ανθρώπους που κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν. 

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης (26.04.2023) έφτασε στην Τανάγρα το δεύτερο αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας, με 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνους και 8 Φινλανδούς πολίτες. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί, 72 πολίτες, 50 Έλληνες υπήκοοι και οι υπόλοιποι υπήκοοι φίλιων χωρών. 

Οι υπολογισμοί που γίνονται για τους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι ότι ο αριθμός τους ίσως φτάνει τους 80. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους γίνεται με δυσκολία. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα και τις προηγούμενες ημέρες παρελήφθησαν από δυνάμεις της Δύσης και έχουν μεταφερθεί σε κάποια χώρα της ΕΕ, χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αρχές.

Με πληροφορίες και από ΕΡΤ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις