weather-icon °C AΘΗΝΑ

Στα «άδυτα» της κλήρωσης του Τζόκερ [pics, vid]

Στα «άδυτα» της κλήρωσης του Τζόκερ [pics, vid]

Όταν μάλιστα τα τζακ ποτ στο Τζόκερ διαδέχονται το ένα το άλλο, επικρατεί το αδιαχώρητο στα πρακτορεία ΟΠΑΠ και όλοι κινούνται στον αστερισμό των 5 + 1 μαγικών αριθμών. Τα υπέρογκα ποσά που μοιράζει το δημοφιλέστερο παιχνίδι στην Ελλάδα δεν περνούν απαρατήρητα. Το Τζόκερ έχει μοιράσει πάνω από 1 δισ. στους νικητές της 1ης κατηγορίας (συγκεκριμένα € 1.117.399.224), επιπλέον 1,5 δισ. στις μικρότερες κατηγορίες και έχει μετατρέψει πάνω από 600 ανθρώπους εκατομμυριούχους μέσα σε μια νύχτα.

Με το Τζόκερ να συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, θελήσαμε να πάρουμε μια γεύση για το τι συμβαίνει από τη στιγμή που κλείνει η κατάθεση δελτίων μέχρι και την κλήρωση των τυχερών αριθμών. Βρεθήκαμε έτσι με την κάμερα του www.newsit.gr στον χώρο όπου πραγματοποιούνται οι κληρώσεις και συγκεκριμένα στην κλήρωση των 5,6 εκατομμυρίων της περασμένης Πέμπτης. Μια κλήρωση που ανέδειξε έναν υπερτυχερό από τον Πειραιά και άλλους δύο νικητές στην κατηγορία δύο, οι οποίοι κέρδισαν από 71.265,70 ευρώ ο καθένας.

Το ερώτημα για το πόσο αδιάβλητη και καθαρή είναι η διαδικασία απασχολεί τον κόσμο που δεν θέλει οι ελπίδες του για ένα καλύτερο μέλλον να αποβούν φρούδες. Σε μια μάλιστα εποχή που το Τζόκερ μοιάζει με μάννα εξ ουρανού, ο ΟΠΑΠ φροντίζει σε κάθε κλήρωση να τηρείται πιστά ό,τι ορίζει ο νόμος, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ας δούμε λοιπόν μια τυπική κλήρωση και τα στάδια ελέγχου του παιχνιδιού.

Ο χορός των εκατομμυρίων ξεκινά περίπου δύο ώρες πριν από τη μεγάλη κλήρωση και όλοι ζουν και αναπνέουν για να βρουν τη χρυσή εξάδα. Υπενθυμίζεται ότι η κλήρωση μεταδίδεται ζωντανά από τηλεοπτικό κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας κάθε Πέμπτη στις 22:10 και Κυριακή στις 22:00 σε έναν χώρο που παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο από 16 κάμερες ασφαλείας.

Τα σφαιρίδια, τα οποία κοστίζουν 82 ευρώ το καθένα, για κάθε τυχερό παιχνίδι είναι τοποθετημένα σε θυρίδες και φυλάσσονται σε έναν ειδικό χώρο που παρακολουθείται από τέσσερις κάμερες ασφαλείας και στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό και τα μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής Κληρώσεων (ΕΚ) που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, φτάνουν στον χώρο της κλήρωσης και ξεκινούν μια σειρά ελέγχων στα σφαιρίδια και τις μηχανικές κληρωτίδες, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για το αδιάβλητο της κλήρωσης.

Έτσι, τα 70 σφαιρίδια για το παιχνίδι «ΠΡΟΤΟ» και τα 65 για το «Τζόκερ» ζυγίζονται ξεχωριστά, ένα-ένα σε ζυγαριά ακριβείας και υπό την εποπτεία του προέδρου της Επιτροπής, προκειμένου σε κάθε κλήρωση να πιστοποιείται ότι δεν φέρουν καμία φυσική φθορά, ούτε οι αποκλίσεις από το βάρος που ορίζει ο κατασκευαστής ξεπερνούν τα 0,4 γραμμάρια. Σημειώνεται ότι κάθε φορά ζυγίζονται δύο σετ σφαιριδίων: ένα για την κύρια κληρωτίδα και ένα για την εφεδρική.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύγισης, τα σφαιρίδια επανατοποθετούνται στις βαλίτσες ασφαλείας για να μεταφερθούν, συνοδεία του Προέδρου της Ανεξάρτητης Επιτροπής Κληρώσεων, στις κληρωτίδες, και να ξεκινήσει η δοκιμαστική κλήρωση για κάθε τυχερό παιχνίδι. Στη συνέχεια ακολουθεί η τηλεοπτική πρόβα στη διάρκεια της οποίας η ομάδα του ΟΠΑΠ, πραγματοποιεί ελέγχους σε όλα τα συστήματα του στούντιο, μέχρι και στον τεχνικό εξοπλισμό που ενδέχεται να προκαλέσει απρόοπτα συμβάντα κατά τη ζωντανή μετάδοση.

Τι γίνεται στο διάστημα των 30 λεπτών από τη στιγμή που κλείνει η κατάθεση δελτίων (21:30) μέχρι την έναρξη της κλήρωσης (περίπου 22:00)

Το μισάωρο που μεσολαβεί από το κλείσιμο των συμμετοχών (21:30) μέχρι την έναρξη της κλήρωσης (22:00) είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των δελτίων στις 21:30, ασφαλίζεται με κλειδάριθμο το ηλεκτρονικό αρχείο που περιέχει όλες τις συμμετοχές. Αμέσως μετά το αρχείο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου Κληρώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και όλες οι συμμετοχές φορτώνονται στο ανεξάρτητο σύστημα της Επιτροπής, η οποία πιστοποιεί την εγκυρότητα του αρχείου. Μετά τη διασφάλιση των στοιχείων, η Επιτροπή Ελέγχου δίνει το τελικό ΟΚ για την έναρξη της κλήρωσης.

Τζόκερ: Γιατί δεν μαθαίνουμε ποτέ τα ονόματα των νικητών

Η ανωνυμία του εκάστοτε νικητή του Τζόκερ προστατεύεται από την Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση οποιουδήποτε στοιχείου αφορά το μεγάλο νικητή χωρίς το άτομο να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Ωστόσο, το τυχερό πρακτορείο, το κόστος και ο τρόπος συμμετοχής του δελτίου επικοινωνούνται με Δελτίο Τύπου, το οποίο αναρτάται και στο www.opap.gr. Επίσης, τα πρακτορεία στα οποία έχουν παιχτεί τα τυχερά δελτία αναρτούν αφίσες με το μήνυμα «Εδώ, βρέθηκε το τυχερό δελτίο που κερδίζει το € ΧΧΧ ποσό».

Οι πιο δυνατές κληρώσεις στην πρόσφατη ιστορία του παιχνιδιού

• 15 Απριλίου 2010: 19,3 εκατ. ευρώ με ρεκόρ συμμετοχής 50 εκατομμύρια στήλες

• 6 Νοεμβρίου 2014: 18,4 εκατ. ευρώ με 39 εκατομμύρια στήλες

• 13 Δεκεμβρίου 2015: 15,5 εκατ. ευρώ

• 10 Νοεμβρίου 2016: 13,8 εκατ. ευρώ

• 16 Φεβρουαρίου 2017: 16,4 εκατ. ευρώ *τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν ποτέ στην ιστορία του παιχνιδιού σε έναν μόνο νικητή

Σημειώνεται ότι ο αριθμός με τις περισσότερες εμφανίσεις είναι το 37 (263 εμφανίσεις), ενώ ο αριθμός Τζόκερ είναι το 16 (120 εμφανίσεις).

#TAGS MM