Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

“Στα κάγκελα” η εκπαίδευση για τον ΦΠΑ! Η κυβέρνηση βρήκε (;) τα ισοδύναμα – Οι Θεσμοί θα τα δεχτούν;

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Αντιδράσεις μετά την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
– Στην Αθήνα πετάει το μπαλάκι ο Μοσκοβισί: “Εμείς δεν ζητήσαμε ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία”!
– Καταρρέει ο μύθος των ισοδύναμων αφού… κανείς δεν ξέρει με ποια ισοδύναμα η κυβέρνηση μείωσε τους συντελεστές στην ιδιωτική εκπαίδευση και κυριότερα αν αυτά θα τα δεχθούν οι δανειστές!
– Μηδενικός ο φόρος σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, ενώ στο 13% θα ανέρχεται για τα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια
– 6% ΦΠΑ σε φροντιστήρια, ΙΕΚ, σχολές χορού
– Εξοργισμένος δηλώνει στο newsit.gr και με τις νέες εξαγγελίες ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων

Η επίσημη ανακοίνωση από την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και δημιούργησε αντιδράσεις! Από το κυβερνητικό στρατόπεδο προκύπτει πως τα ισοδύναμα θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο αυτό που έχει σημασία δεν είναι τι λέμε… εμείς αλλά οι άλλοι!

Όπου “άλλοι” οι Θεσμοί οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν το “πράσινο φως” για την οποιαδήποτε αλλαγή στην εφαρμογή του μνημονίου Νο 3.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, δείχνει πως “αδειάζει” την κυβέρνηση σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση!

Συγκεκριμένα και απαντώντας σε σχετική επιστολή των στελεχών της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη και Θεόδωρου Φορτσάκη, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε: “Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου για τον ΦΠΑ για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση”.

Την ιδια ώρα, ο Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως “η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση“.

“Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου”, τόνισε κλείνοντας ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση για τον ΦΠΑ

Η ανακοίνωση εκδόθηκε στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης.

Το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ως εξής:

– Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ (0%)

– Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.

– Τέλος στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%.

Για πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έκανε νωρίτερα λόγο ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης φεύγοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, εξοργισμένος με την ανακοίνωση για τον κλιμακωτό ΦΠΑ δηλώνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης.

Μιλώντας στο newsit.gr έκανε λόγο για «λόγια και πάλι λόγια» και είπε πως θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έπρεπε ήδη να έχουν βρεί τα ισοδύναμα και ήδη να τα έχουν συμφωνήσει με τους έξω, είπε επίσης. Σήμερα ξαναβγαίνουν και λένε την πρότασή τους με τους έξω. Δεν μας λένε αν οι έξω έχουν συμφωνήσει με αυτό.

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε