Ελλάδα

ΣΤΑΣΥ: Πώς το φρενάρισμα των συρμών του Μετρό θα μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΣΤΑ.ΣΥ και της αναδόχου εταιρείας «Siemens Mobility Α.Ε.» μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα κατεξοχήν «πράσινο» και καινοτόμο για τα ελληνικά σιδηροδρομικά δεδομένα έργο, όπως ανακοινώθηκε.

Πρόκειται για την «Ανακαίνιση δύο Υποσταθμών της Γραμμής 1 του Μετρό, με ταυτόχρονη εγκατάσταση συστήματος ανάκτησης ενέργειας από την ηλεκτροπέδηση των συρμών». Τη σύμβαση υλοποίησης του έργου υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ Αθανάσιος Κοτταράς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Siemens Mobility Α.Ε.» Δήμος Σαπίδης.

Με το εν λόγω έργο η ΣΤΑ.ΣΥ κάνει το επόμενο, ουσιαστικό βήμα στην ενεργειακή εξοικονόμηση και ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Η ανακαίνιση των δύο υποσταθμών έλξης της Γραμμής 1 σε Νέο Φάληρο και Ηράκλειο, προβλέπει την προσθήκη σε αυτούς συστήματος, που στην πράξη θα επιτρέψει την εκμετάλλευση της ενέργειας που παράγεται από την επιβράδυνση των συρμών, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Το νέο αυτό σύστημα θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά σε σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας και υπολογίζεται, πως με τον τρόπο αυτό θα ανακτάται ενέργεια 4.500 MWh τον χρόνο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 12,5% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης στη Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς – Κηφισιά».

Το έργο αποτελεί μια κατεξοχήν «πράσινη» επένδυση, που μετά την αρχική του λειτουργία στη Γραμμή 1 και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του, θα προκριθεί και για τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό. Πέρα από το φιλοπεριβαλλοντικό, ενεργειακό, αλλά και οικονομικό του αποτύπωμα, το έργο θα συμβάλλει και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου ηλεκτροδότησης και τη μείωση των βλαβών, που οφείλονται στον ξεπερασμένο λόγω παλαιότητας εξοπλισμό.

Αντίστοιχο σύστημα ανάκτησης της ηλεκτρικής ενέργειας από την επιβράδυνση των συρμών προβλέπεται να εγκατασταθεί στους υποσταθμούς της υπό κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό.

Ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2024, και διεξήχθη με ανοικτή διαδικασία, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ). Το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, κατακυρώθηκε στη «Siemens Mobility Α.Ε.» έναντι του ποσού των 4.136.404,21€. Ο συνολικός συμβατικός χρόνος για την πλήρη περάτωσή του ορίζεται σε 28 μήνες.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο Διευθύνων Σύμβουλός της ΣΤΑ.ΣΥ, Αθανάσιος Κοτταράς υπογράμμισε: «Στη ΣΤΑ.ΣΥ εργαζόμαστε για τη συνεχή αναβάθμιση των υποδομών μας, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τα σύγχρονα εργαλεία.

Παρότι το Μετρό και ο Τραμ είναι τα κατεξοχήν φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις, κάνοντας το επόμενο βήμα στην ενεργειακή εξοικονόμηση. Οι εγκαταστάσεις και τα συστήματά μας «πρασινίζουν» κι άλλο, συνεισφέροντας στη συνολική προσπάθεια προς μια βιώσιμη αστική κινητικότητα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Pizza Fan: Οι «κερασμένες» πίτσες γέμιζαν τα ταμεία – Το ευφάνταστο κόλπο φοροδιαφυγής και η κρύπτη με τα λεφτά στη βίλα του επιχειρηματία
Από το 2022 φέρεται να είχε ξεκινήσει η δράση των εμπνευστών της υπόθεσης ενώ εκτός από τον ιδρυτή της αλυσίδας, έχουν συλληφθεί λογιστές, προγραμματιστές και υπεύθυνοι καταστημάτων
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ 8
Διεθνής Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνη στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Συμεών για τη συμφωνία με την Αίγυπτο αναφορικά με τη Μονή Σινά
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η επίτευξη εξωδικαστικής συμφωνίας που θα διαφυλάσσει τα συμφέροντα της Μονής και θα διασφαλίζει την αναγνώριση του νομικού καθεστώτος και των δικαιωμάτων της
Μονή Σινά
Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά την έκρηξη στον Κολωνό - Τραυματίες στο έδαφος, καπνοί και συντρίμμια στην πολυκατοικία
Πυκνοί καπνοί πνίγουν το ισόγειο μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την ισχυρή έκρηξη - Στα πλάνα ο τραυματισμένος αστυνομικός έχει συρθεί έξω από την πολυκατοικία και προσπαθεί να συνέλθει
Κολωνός: Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά την έκρηξη  – Τραυματίες στο έδαφος, καπνοί και συντρίμμια στην πολυκατοικία
«Θέλω να βγουν τα επίσημα αποτελέσματα, δεν την εμπιστεύομαι πια» λέει ο γιατρός για την 41χρονη με την ατροπίνη
Μιλώντας στο Live News ο 41χρονος στρατιωτικός γιατρός τόνισε ότι όλα γίνονται για το παιδί που έχει αποκτήσει με την νοσηλεύτρια η οποία φέρεται να τον δηλητηρίαζε με ατροπίνη
Η 41χρονη στο Περιστέρι