Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σταθάκης: Έρχονται εξελίξεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη

κυπριακή ΑΟΖ

Εξελίξεις με τις δύο νέες παραχωρήσεις στην Κρήτη, στις έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών είπε ότι δεν βλέπει σημαντικά εμπόδια για τη γρήγορη πρόοδο των ερευνών, καθώς δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Την προοπτική ανάδυσης της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως μιας νέας βασικής πηγής προμήθειας φυσικού αερίου για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στη “Γηραιά Ήπειρο”, μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ρουμανία και Αίγυπτο, αλλά και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών στην Ελλάδα, επισήμανε σήμερα, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας, Τρίσταν Ασπρεϊ (Tristan Aspray).

Δεν ξέρουν ακόμα το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Κρήτη

Επανέλαβε την ικανοποίησή του για τη νέα σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος (σ.σ. 5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών πόδων) στο “Οικόπεδο 10” της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι ανυπομονεί να συνεχιστεί η έρευνα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι έχουν παραχωρηθεί για έρευνα δύο περιοχές, στα νότια και τα δυτικά της Κρήτης, αλλά προς το παρόν το όλο εγχείρημα βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων.

Ερωτηθείς, δε, από σύνεδρο αν υπάρχει κάποια εκτίμηση, σε σχέση με το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Κρήτη, απάντησε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιοχή, αλλά για να διατυπώσει πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την προοπτική και τις δυνατότητες, θα πρέπει πρώτα η εταιρεία να αναλάβει επίσημα την παραχώρηση και να παραλάβει τα γεωφυσικά δεδομένα.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις