Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Σταχτάρες: Το ζεστό φετινό καλοκαίρι ταλαιπωρεί αυτά τα σκουρόχρωμα πουλιά

Σταχτάρες: Το ζεστό φετινό καλοκαίρι ταλαιπωρεί αυτά τα σκουρόχρωμα πουλιά
ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το φετινό καλοκαίρι ταλαιπωρούν και τις σταχτάρες. «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο μεγάλους αριθμούς για περίθαλψη ταυτόχρονα», λέει η Σοφία Προύσαλη, κτηνίατρος, πρόεδρος του Σωματείου με την επωνυμία «Δράση για την Άγρια Ζωή – Σωματείο για τη Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας».

Οι πυρωμένες από τον καύσωνα και τις θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών ελληνικές πόλεις του φετινού Ιουλίου δεν ταλαιπώρησαν μόνο τους ανθρώπους. Μερικά πτηνά που αποτελούν κοινό θέαμα στη Θεσσαλονίκη ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται σε πρωτοφανή βαθμό αυτό το καλοκαίρι και μπορούμε όλοι μας να κάνουμε κάτι για να τα βοηθήσουμε, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

«Φέτος υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε εμάς πολλοί νεοσσοί, ειδικά από κάποια είδη όπως οι σταχτάρες που λέγονται και πετροχελίδονα. Είναι μια χρονιά στην οποία το τελευταίο διάστημα έχουμε παραλάβει πολύ μεγάλους αριθμούς. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο μεγάλους αριθμούς για περίθαλψη ταυτόχρονα, χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως σε μια περίοδο χρόνου μπορεί να έχουμε και περισσότερα από 200 άτομα μόνο από αυτό το είδος».

Αυτό ανέφερε η Σοφία Προύσαλη, κτηνίατρος, πρόεδρος του Σωματείου με την επωνυμία «Δράση για την Άγρια Ζωή – Σωματείο για τη Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας».

«Στο σύνολο ξεπεράσαμε τον Ιούλιο τα 500 ζώα που έφτασαν να περιθάλπονται εσωτερικά και εξωτερικά στους χώρους του Σωματείου. Η αιτία για το φαινόμενο αυτό ήταν η υψηλή θερμοκρασία εξαιτίας της οποίας μέσα στη φωλιά δημιουργούνται πολύ έντονες, υψηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί και κάποιοι νεοσσοί να φεύγουν και να πέφτουν από μόνοι τους. Υπάρχουν μάλιστα ακόμη και περιπτώσεις στις οποίες και οι ίδιοι οι γονείς τα ρίχνουν για να μπορέσουν να διατηρήσουν ζωντανά κάποια άλλα άτομα» εξήγησε η έμπειρη κτηνίατρος.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη της σταχτάρας

Εκτός από τις σταχτάρες, στους χώρους του Σωματείου έφτασαν και πολλοί πελαργοί, κυρίως νεοσσοί και νεαρά άτομα. «Όλα τα πτηνά είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες, τις σταχτάρες είναι όμως και πιο εύκολο να τις βρει κανείς μέσα στην πόλη και ειδικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολύ μεγάλοι πληθυσμοί από το συγκεκριμένο είδος. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη της σταχτάρας.

Τα προηγούμενα χρόνια, μάλιστα, είχαμε κάνει και μια ενημέρωση στα σχολεία αλλά και στην πόλη γενικότερα ώστε να ξέρει ο κόσμος πως αυτό γίνεται εξαιτίας των κτιρίων. Τα πουλιά αυτά έχουν -βλέπετε- βρει κάποιες τρύπες μέσα στα κτίρια και βολεύονται να κάνουν τις φωλιές τους εκεί» εξήγησε η κ. Προύσαλη, ερωτηθείσα για την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου πτηνού.

Μόνο που τα κτίρια της πόλης φέτος έγιναν… φούρνοι. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφορά τους, είναι οι φωλιές τους να βρίσκονται μέσα στα κτίρια και εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών εκεί. τα ζώα μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα» τόνισε η κτηνίατρος της «Δράσης για την Άγρια Ζωή».

Συμβουλές φροντίδας

«Αυτό το διάστημα, εάν κάποιος βρει ένα ζωάκι, ένα πουλάκι, θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μας. Το καλύτερο είναι να βγάλει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία και να το στείλει στη σελίδα μας στο Facebook “Δράση για την Άγρια Ζωή” ώστε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται καθώς μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην χρειάζεται να επέμβει άνθρωπος. Το πτηνό μετά από λίγο μπορεί να πετάξει ή να είναι στην περιοχή οι γονείς και να το φροντίσουν.

Εναλλακτικά μπορεί να του δώσουμε κάποιες οδηγίες και να το επανατοποθετήσει στη φωλιά, αν αυτό είναι δυνατό, και να μην φτάσει σε εμάς» ανέφερε η κ. Προύσαλη. Στην περίπτωση αυτή -εξήγησε- εάν δηλαδή επιστρέψει στη φωλιά του το πτηνό, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης καθώς «αλλιώς το φροντίζουν οι γονείς του και αλλιώς θα το φροντίσουμε οι άνθρωποι».

Η κ. Προύσαλη τόνισε ακόμη πως δεν επιχειρούμε να δώσουμε φαγητό σε ένα τέτοιο ταλαιπωρημένο ζώο αλλά «νερό με μια σύριγγα ή με ένα καλαμάκι, με το οποίο θα στάζουμε μικρές σταγόνες στο ράμφος του», φροντίδα που, όπως εξήγησε, είναι η ενδεδειγμένη γι’ αυτά τα πτηνά.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις