Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Σταύρος Ψυχάρης: Η ζωή, η άνοδος και η πτώση – Την Πέμπτη η κηδεία του

Σταύρος Ψυχάρης: Η ζωή, η άνοδος και η πτώση – Την Πέμπτη η κηδεία του

Ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους εκδότες της χώρας, ο Σταύρος Ψυχάρης, άφησε την τελευταία του πνοή. Πέθανε στον ύπνο του, στο σπίτι του στο Πόρτο Ράφτη, όπου είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια.

Είναι ο άνθρωπος που μετά τον Χρήστο Λαμπράκη φυσικά, συνέδεσε όσο κανείς άλλος το όνομά του με τον ΔΟΛ. 45 χρόνια έμεινε στον Οργανισμό, πέρασε από θέσεις συντάκτη και διευθυντή έως αυτή του εκδότη. Ο Σταύρος Ψυχάρης έζησε την άνοδο αλλά κυρίως την πτώση του άλλοτε πανίσχυρου Οργανισμού. Έγινε ο εκδότης που μιλούσε με τον Καραμανλή και τον Πανδρέου και μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο για να μιλήσει με οποιονδήποτε ήταν πρωθυπουργός.

Η κηδεία του Σταύρου Ψυχάρη θα γίνει την Πέμπτη, 4 Αυγούστου, στις 11:00 στο Α’ Νεκροταφείο.

Ο Σταύρος Ψυχάρης γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1945 με… αριστερές καταβολές: αδελφός της μητέρας του ήταν ο Κώστας Λουλές, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ ενώ και ο πατέρας του ήταν μέλος του κόμματος.

Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1964 στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή». Εργάστηκε, επίσης, στον «Νέο Ανένδοτο» και το 1968, κατά τη διάρκειας της Χούντας, πήγε στο «Έθνος», ως συντάκτης ύλης και στη συνέχεια ως πολιτικός συντάκτης.

Το 1972 ξεκίνησε να εργάζεται στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Πρώτος του σταθμός ήταν Τα Νέα, πρώτα ως ρεπόρτερ και μετά ως πολιτικός συντάκτης. Αργότερα ανέλαβε διευθυντικές θέσεις στον Οργανισμό. Από το φθινόπωρο του 1983 ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα». Το πως πήρε τη θέση είναι… ακόμη ένας μύθος.

Μετά την «αλλαγή» και την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος Ψυχάρης ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να κάνει υπουργό τον Γιάννη Καψή, που τότε ήταν διευθυντής στα Νέα, ο Λέων Καραπαναγιώτης αφήνει Το Βήμα για να τον διαδεχτεί. Σε μια απόφαση που είχε ξαφνιάσει τους πάντες τότε, ο Χρήστος Λαμπράκης επιλέγει τον 38χρονο Σταύρο Ψυχάρη για τη θέση του διευθυντή του Βήματος. Ο ιδρυτής του ΔΟΛ του είχε τυφλή εμπιστοσύνη, τον ενέταξε στον στενό κύκλο των συνεργατών του μέχρι το τέλος της ζωής του το 2009.

Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Σταύρος Ψυχάρης καταφέρνει να γίνει πόλος εξουσίας, εντός κι εκτός ΔΟΛ και ένας από τους συνομιλητές του Ανδρέα Παπανδρέου. Την τριετία ‘90-‘93, δε, συγκρούστηκε σφοδρότατα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι καλές του σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται και μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πολλοί θεώρησαν ότι το 1996 πήρε θέση υπέρ του Κώστα Σημίτη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είχε, όμως, σχέσεις και με τη ΝΔ, παρόλο που χρειάστηκε να αντέξει την πίεση επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και τον «βασικό μέτοχο».

Το 1996 διορίστηκε Διοικητής του Αγίου Όρους, θέση που διατήρησε μέχρι το 2001. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή και από τον Σεπτέμβριο του 2003 του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του Ομίλου, που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο των εκδοτικών εταιρειών του ομίλου ΔΟΛ.

Το 2007 πήρε ανοιχτά θέση ενάντια στον Γιώργο Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι λίγοι όσοι πίσω από τη φράση του πρώην πρωθυπουργού για «εκδοτικά συγκροτήματα που θέλουν να ελέγχουν την πολιτική ζωή του τόπου» υπάρχει ένα ονοματεπώνυμο: Σταύρος Ψυχάρης.

Ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Λαμπράκη (παλαιότερα Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη), θέση που ανέλαβε μετά τον θάνατο του ιδρυτή του ιδρύματος Χρήστου Λαμπράκη το 2009, ενώ εκλέχθηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, αναλαμβάνοντας ο ίδιος, εκτός από την έκδοση του Βήματος και την έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα».

Επίσης, είχε διατελέσει Πρόεδρος της Ε.Ι.Η.Ε.Α.

Τιμήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για την προσφορά του κατά την περίοδο που διετέλεσε Διοικητής του Αγίου Όρους με το οφίκιο του Μεγάλου Νοταρίου του Οικουμενικού Θρόνου.

Παρά την κόντρα του με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Σταύρος Ψυχάρης και ο ΔΟΛ κράτησαν μετριοπαθή στάση την περίοδο των μνημονίων 2009-2014, με τον εκδότη να ρίχνει γέφυρες και με τον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και έχει προσωπικές επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θα… προκύψει αργότερα με το περιβόητο, πια, ρεπορτάζ για τη… «γάτα των Ιμαλαΐων».

Ανοιχτός πόλεμος Τσίπρα – Ψυχάρη – Τα 4 κρυφά ραντεβού σε διαμέρισμα φίλης του πολιτικού – Μοναδικός μάρτυρας μία γάτα

Μέρος δεύτερον: Το ΒΗΜΑ “περιγράφει” νέες συναντήσεις Τσίπρα με εκδότες και επιχειρηματίες

Στην… ιστορία έχει μείνει και το «κόκκινο» πρωτοσέλιδο του Βήματος τον Ιανουάριο του 2015 αλλά και εκείνο των Νέων την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Οι σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από εκείνο το ρεπορτάζ για τη «γάτα Ιμαλαΐων» δεν εξομαλύνθηκαν ποτέ, πάντως.

Το τέλος του επεφύλασσε αναταράξεις. Μπορεί μετά την περίοδο του Χρηματιστηρίου και τη «φούσκα» του ο Σταύρος Ψυχάρης να ισχυροποιήθηκε στον ΔΟΛ, η οικονομική κρίση, όμως, αποκαλύπτει οικονομικά ανοίγματα που δεν μπορούν να καλυφθούν. Ο ΔΟΛ δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει και τελικά πέρασε στα χέρια των τραπεζών, πριν την αναλάβει τη διάσωσή του ο Βαγγέλης Μαρινάκης το 2017.

Εκτός από τον ΔΟΛ, ο Σταύρος Ψυχάρης είχε και ακίνητά του να βγαίνουν σε πλειστηριασμούς, μεταξύ αυτών και η πολυτελής βίλα του στο Πόρτο Χέλι.

«Ο Σταύρος Ψυχάρης διέγραψε μία μοναδική διαδρομή στην ελληνική δημοσιογραφία. Άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, δυναμισμό και γνώσεις, υπήρξε για δεκαετίες ο κινητήριος μοχλός του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας ενώ παράλληλα με την αρθρογραφία του επηρέαζε την πολιτική ζωή του τόπου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται τους οικείους του, τα παιδιά του και ιδιαίτερα τη σύζυγό του και συνάδελφο Χριστίνα Τσούτσουρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις