Ελλάδα

ΣτΕ : Αντισυνταγματική η στέρηση της σύνταξης στους υπαλλήλους της ΔΕΗ που έχουν καταδικαστεί

Εκτός Συνταγματικού πλαισίου κινείται σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η διάταξη νόμου του 1966 σύμφωνα με τα οποία στερούνται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους εργαζόμενους τη ΔΕΗ σε περίπτωση ποινικής καταδίκης τους.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (απόφαση υπ´ αριθμο 996/2022, πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ, εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου) έκρινε ότι η θεσπισθείσα με τη διάταξη της παραγράφου  4 του άρθρου 13 του νόμου 4491/1966 στέρηση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εργαζομένου στη Δ.Ε.Η. σε περίπτωση ποινικής καταδίκης του για ορισμένα αδικήματα αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης και την αρχή της αναλογικότητας.

Με την απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε επιπλέον ότι  η επίμαχη ρύθμιση αντίκειται στις  διατάξεις των άρθρων  22 παρ. 5 και  25 παρ. 1 του Συντάγματος.

Ακόμη,  επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 22 παρ. 5 του Συντάγματος, ερμηνευομένου εν όψει και της αρχής της ισότητας, δεν δύναται, κατ’ αρχήν, η   ποινική καταδίκη εργαζόμενου της Δ.Ε.Η. να αποτελέσει πρόσφορο κριτήριο για τη στέρηση ή τον περιορισμό δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης, δυνάμενο να δικαιολογήσει τη διαφορετική μεταχείριση αυτού ως προς τη χορήγηση συνταξιοδοτικών παροχών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
38χρονη πήγε στο νοσοκομείο Χανίων με τραύματα από ξυλοδαρμό - Γιατρός ενημέρωσε την αστυνομία, συνελήφθη ο σύντροφός της
Ο γιατρός του νοσοκομείου Χανίων που την περιέθαλψε, ενημέρωσε την αστυνομία, όπου η γυναίκα κατέθεσε ότι είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τον 39χρονο μεθυσμένο σύντροφό της
Νοσοκομείο
Αρκούδα σκότωσε 15 πρόβατα μέσα σε κτηνοτροφική μονάδα στο Αμύνταιο - «Νιώθω σαν να μπήκα στο σπίτι και μου είχαν σκοτώσει την οικογένεια»
«Η ζημιά ανέρχεται στις 6.000, το κάθε πρόβατο κοστίζει 300 με 400 ευρώ. Τώρα δεν μπορείς να αγοράζει κιόλας με την ευλογιά» λέει στο newsit.gr ο κτηνοτρόφος
Επίθεση αρκούδας σε κτηνοτροφική μονάδα στο Αμύνταιο 1