Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

ΣτΕ : Αντισυνταγματική η στέρηση της σύνταξης στους υπαλλήλους της ΔΕΗ που έχουν καταδικαστεί

ΣτΕ : Αντισυνταγματική η στέρηση της σύνταξης στους υπαλλήλους της ΔΕΗ που έχουν καταδικαστεί
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Εκτός Συνταγματικού πλαισίου κινείται σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η διάταξη νόμου του 1966 σύμφωνα με τα οποία στερούνται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους εργαζόμενους τη ΔΕΗ σε περίπτωση ποινικής καταδίκης τους.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (απόφαση υπ´ αριθμο 996/2022, πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ, εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου) έκρινε ότι η θεσπισθείσα με τη διάταξη της παραγράφου  4 του άρθρου 13 του νόμου 4491/1966 στέρηση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εργαζομένου στη Δ.Ε.Η. σε περίπτωση ποινικής καταδίκης του για ορισμένα αδικήματα αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης και την αρχή της αναλογικότητας.

Με την απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε επιπλέον ότι  η επίμαχη ρύθμιση αντίκειται στις  διατάξεις των άρθρων  22 παρ. 5 και  25 παρ. 1 του Συντάγματος.

Ακόμη,  επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 22 παρ. 5 του Συντάγματος, ερμηνευομένου εν όψει και της αρχής της ισότητας, δεν δύναται, κατ’ αρχήν, η   ποινική καταδίκη εργαζόμενου της Δ.Ε.Η. να αποτελέσει πρόσφορο κριτήριο για τη στέρηση ή τον περιορισμό δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης, δυνάμενο να δικαιολογήσει τη διαφορετική μεταχείριση αυτού ως προς τη χορήγηση συνταξιοδοτικών παροχών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις