Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

ΣτΕ: Επί τάπητος οι προσφυγές για τα αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης

αρχαία μετρό Θεσσαλονίκης

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής μεταφοράς αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης (σταθμός Βενιζέλου).

Σήμερα συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο τη Μαρία-Ειρήνη Σαρπ και εισηγητή τον Δημήτρη Βασιλειάδη, οι αιτήσεις ακύρωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και κατοίκων της συμπρωτεύουσας, κατά της απόφασης από 4.3.2020 απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνης.

Η επίδικη απόφαση αφορά στην απόσπαση και επανατοποθέτηση κατά ποσοστό 92%, μετά την λήξη των εργασιών κατασκευής, των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Με την αίτηση ακύρωσης υποστηρίζεται πως η προσβαλλόμενη απόφαση είναι μη νόμιμη, παραβιάζει τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της χρηστής διοίκησης, της ασφάλειας δικαίου, το νόμο 3028/2002 περί μετακίνησης μνημείων κλπ.

Παρέμβαση στο ΣτΕ, υπέρ της προσβαλλόμενης απόφασης, έχουν πραγματοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επιμελητήρια της συμπρωτεύουσας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις