Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

ΣτΕ: «Ναι» στα αιολικά πάρκα στην Ανατολική Μάνη

ΣτΕ: «Ναι» στα αιολικά πάρκα στην Ανατολική Μάνη

“Ναι” είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην κατασκευή 48 ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει  η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία και 1.196 κάτοικοι της Λακωνίας και των πέριξ περιοχών, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και ζητούσαν να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του. Οι προσφεύγοντες, μεταξύ των άλλων, υποστήριζαν   ότι το από 20.9.1993 Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την εκτός σχεδίου και εκτός ορίων περιοχή του Γυθείου και Οιτύλου Λακωνίας, δεν επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με συνέπεια να είναι μη νόμιμη η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.

Με την απόφαση του το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτζολίδου) στην υπ΄ αριθμ. 1469/2018 απόφασή του αναφέρει ότι το από 20.9.1993 Προεδρικό Διάταγμα δεν περιλαμβάνει μεταξύ των ρητών απαγορεύσεων του την εγκατάσταση  αιολικών πάρκων, ενώ επιτρέπει την εγκατάσταση -υπό προϋποθέσεις- βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων.

Επιπλέον, το ΣτΕ έκρινε ότι οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων περί παραβίασης του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (οδηγία 2001/42/ΕΚ) και της Ελληνικής νομοθεσίας (νόμος 3851/2010) είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι, όπως απορριπτέοι, ενώ απέρριψε και όλους τους  άλλους ισχυρισμούς τους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις