Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

ΣτΕ: Νόμιμες οι αλλαγές των κριτηρίων επιλογής για τους υποψήφιους οπλίτες

ΣτΕ: Νόμιμες οι αλλαγές των κριτηρίων επιλογής για τους υποψήφιους οπλίτες

Οι γραμματικές γνώσεις, η προϋπηρεσία και η εντοπιότητα αποτελούν προσόντα που μοριοδοτούνται κατά τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων επαγγελματιών οπλιτών.

Αυτό προβλέπει σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τα κριτήρια επιλογής των επαγγελματιών οπλιτών το οποίο κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κρίθηκε νόμιμο σύμφωνα με γνωμοδότηση του Έ τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Μεταξύ των άλλων διατάξεων, προβλέπεται πως οι μόνιμοι κάτοικοι των παραμεθορίων περιοχών της Θράκης, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου οι οποίοι διαμένουν τα τελευταία πέντε χρόνια στις εν λόγω περιοχές, μοριοδοτούνται με 100 μόρια.

Το ΣτΕ επισημαίνει πως  το προβλεπόμενο κριτήριο της εντοπιότητας «έχει προδήλως την έννοια ότι οι επαγγελματίες οπλίτες προορίζονται, κατ΄ αρχήν, να υπηρετήσουν στις εν λόγω παραμεθόριες περιοχές και ως εκ τούτου δεν εισάγεται με την διάταξη αυτή αδικαιολόγητη διάκριση υπέρ ορισμένων προσώπων».

Επιπλέον, μοριοδοτούνται οι γραμματικές γνώσεις  και συγκεκριμένα η κατοχή:

 – Πτυχίου ΑΕΙ και ΤΕΙ μοριοδοτείται με 460 μονάδες,

– Η αποφοίτηση από ΙΕΚ μοριοδοτείται με 350 μονάδες,

– Η σπουδές-φοίτηση σε ΙΕΚ μοριοδοτείται με 250 μονάδες,

– Η αποφοίτηση από Λύκειο μοριοδοτείται από το βαθμό αποφοίτησης Χ του συντελεστή 12,

– Η αποφοίτηση από Γυμνάσιο μοριοδοτείται από το βαθμό αποφοίτησης Χ του συντελεστή 4 και

– Η γνώση ξένης γλώσσας από 50 έως 150 μονάδες, ανάλογα με το βαθμό γνώσης της ξένης γλώσσας.

Προϋπηρεσία

Επίσης, με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος καθορίζεται ότι για  χρονικό διάστημα  προϋπηρεσίας μέχρι τριών μηνών η μοριοδότηση είναι 50 μονάδες,  για περίοδο, άνω των  τριών και μέχρι έξι μηνών η μοριοδότηση είναι 100 μονάδες.

Επίσης, με 100 μονάδες μοριοδοτούνται τα παιδιά πολυτέκνων, τα παιδιά ή τα αδέλφια αναπήρων που τραυματίστηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις, τα παιδιά των στρατιωτικών ειρηνικής περιόδου με αναπηρία 67% και άνω, εκείνων που συμμετείχαν: 1) από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου 1974 στην Κύπρο, 2) το 1964 στην Τυληρία και Λευκωσία της Κύπρου και 3)  το 1967 στην Κοφίνου και τους Αγίους Θεοδώρους της Κύπρου.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις