Σάββατο, 20 Απρ.
18oC Αθήνα

ΣτΕ: Πρόστιμο 150.000 ευρώ στην ΕΑΒ

ΣτΕ

Το ΣτΕ επικύρωσε πρόστιμο 150.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ) για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που αφορούν την διαχείριση των αποβλήτων της εταιρείας στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από έλεγχο του ΣτΕ που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ από κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις.

Ο έλεγχος του ΣτΕ και το πρόστιμο

Ο έλεγχος διενεργήθηκε από την “Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος” (Ε.Υ.Ε.Π.). Αφορούσε κυρίως στη διαχείριση των αποβλήτων, στην περιοχή της Βοιωτίας, λόγω του προβλήματος της ρύπανσης των υδάτων του ποταμού Ασωπού με εξασθενές χρώμιο.

Κατά την έκθεση έλεγχου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως είναι ότι η διαχείριση της παραγόμενης ιλύος από τη μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων (χρωμιούχων, κυανιούχων, όξινων/αλκαλικών κ.ά.) των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ, δεν γινόταν σύμφωνα με τη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Στην ΕΑΒ επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ και προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που το επέβαλε. Στην προσφυγή της στη Δικαιοσύνη, η ΕΑΒ υποστήριξε ότι η επιβολή του προστίμου ειναι αντισυνταγματική και παράνομη. Αρχικά, η ΕΑΒ έχασε τη μάχη στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και στη συνέχεια άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τελικά και το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αρίθμ. 104/2018 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της ΕΑΒ και επικύρωσε το πρόστιμο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις