Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Στέρηση δύο μισθών σε αρεοπαγίτη για καθυστερήσεις… 132 υποθέσεων

Στέρηση δύο μισθών σε αρεοπαγίτη για καθυστερήσεις… 132 υποθέσεων

Πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού δύο μηνών επιβλήθηκε σε αρεοπαγίτη για την καθυστέρηση συνολικά 132 αποφάσεων.

Η πειθαρχική ποινή επιβλήθηκε από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο λόγω του μεγάλου όγκου στην καθυστέρηση των αποφάσεων η οποία σε δύο περιπτώσεις είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων τα οποία ήταν πλημμελήματα.Από τις 132 αποφάσεις που καθυστέρησε ο αρεοπαγίτης, οι 28 αφορούν το έτος 2012 όταν ακόμα είχε το βαθμό του προέδρου Εφετών Πειραιά.

Διαμαρτυρίες και επιστολές δικηγόρων

Το ζήτημα απασχόλησε τις δικαστικές αρχές μετά από  διαμαρτυρίες και επιστολές δικηγόρων. Η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, με αλλεπάλληλες επιστολές της,  ζήτησε από τον εν λόγω αρεοπαγίτη την δημοσίευση των καθυστερούμενων αποφάσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής άσκησε σε βάρος του αρεοπαγίτη πειθαρχική αγωγή ενώπιον του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου  και ορίστηκε εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Σπυρίδων Μαρκάτος.

Τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισε η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του.

«Για λόγους υγείας»

Τότε, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων είχε μειωθεί στις 96 εκ των οποίων οι 24 ήταν από το έτος 2012 όταν ακόμη κατείχε το βαθμό του προέδρου Εφετών Πειραιά. Ο ίδιος στα υπομνήματα του υποστήριξε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται «σε καταβολή των δυνάμεών του, η οποία δεν έχει καταστεί δυνατόν να διαγνωστεί ιατρικά», ενώ σε υπόμνημά του κάνει λόγο για «μια ανεξήγητη και επίμονη καταβολή των δυνάμεων, της οποία τα αίτια δεν κατέστη δυνατόν να διαγνωστεί ιατρικά με βεβαιότητα».

Ακόμη, ανέφερε ότι για τους ίδιους λόγους δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στις επιστολές της προέδρου του Αρείου Πάγου για επίσπευση δημοσίευσης των αποφάσεων που είχαν δικαστεί την διετία 2014-2015.

Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο αναφέρει στην απόφασή του ότι οι ισχυρισμοί του κρίνονται αόριστοι, ενώ τα ιατρικά έγγραφα που προσκόμισε έχουν ημερομηνία μεταγενέστερη της άσκησης της πειθαρχική δίωξης, εκτός ενός. Τελικά, κατά πλειοψηφία του επέβαλε την  πειθαρχική ποινή του προστίμου ίσου με τις καθαρές αποδοχές δύο μηνών, οι οποίες θα παρακρατηθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις