Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Στην SNMG2 του NATO εντάχθηκε η φρεγάτα «Ψαρά» – Δεν συνδέεται με την έλευση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου

Στην SNMG2 του NATO εντάχθηκε η φρεγάτα «Ψαρά» – Δεν συνδέεται με την έλευση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου

Εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας «Ψαρά» που μετέχει στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη SNMG2 στην έλευση του γιγαντιαίου αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Gerald R. Ford» στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρουν πληροφορίες. 

Η είδηση για τη φρεγάτα «Ψαρά» από το βράδυ της Τρίτης κάνει το γύρο του διαδικτύου με τα δύο γεγονότα να είναι πραγματικά, αλλά ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. 

Δηλαδή η φρεγάτα «Ψαρά» έχει διατεθεί και μετέχει στη Νατοϊκή Ναυτική Δύναμη SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2), και το αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford» βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο η ΝΑΤΟϊκή δύναμη SNMG2 – και κατ’ επέκταση η φρεγάτα «Ψαρά» – ΔΕΝ συνδέεται με την έλευση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου και πολύ περισσότερο δεν έχει λάβει καμία εντολή για κοινές επιχειρήσεις.

Η SNMG2 βρίσκεται νοτίως της Καρπάθου και μάλιστα αυτή την περίοδο πραγματοποιεί άσκηση.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «από την Τρίτη 10 Οκτωβρίου και για αρχικό διάστημα περίπου 30 ημερών, η Φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού εντάχθηκε στην Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Τwo-SNMG 2), σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι προγραμματισμένη η συμμετοχή της SNMG-2 σε ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί αίτημα για συνοδεία του USS GERALD R. FORD από την SNMG-2».

Όπως είναι φυσικό το ΝΑΤΟ και οι χώρες – μέλη του παρακολουθούν «με ιδιαίτερη προσοχή» – όπως διαμηνύει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του – τις εξελίξεις στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ωστόσο ιστορικά η Συμμαχία ουδέποτε έχει εμπλακεί στο καυτό μέτωπο της Μέσης Ανατολής, και δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, το χθεσινό ξέσπασμα του Ερντογάν με αφορμή την έλευση του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Gerald R. Ford» στην Ανατολική Μεσόγειο, προϊδεάζει και για την στάση του εάν και όποτε μπορεί να ετίθετο θέμα εμπλοκής με οποιαδήποτε μορφή του ΝΑΤΟ.

Πηγή Onalert

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις