Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Στην οδό Πατησίων 346 η παλαιότερη σωζόμενη πολυκατοικία στην Αθήνα

Στην οδό Πατησίων 346 η παλαιότερη σωζόμενη πολυκατοικία στην Αθήνα

Η Αθήνα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ευρώπης. Αρκετά κτίρια του Μεσοπολέμου γκρεμίζονται προκειμένου να ανεγερθούν νέες πολυκατοικίες, ωστόσο, κάποια διασώζονται κυρίως σε ιστορικές γειτονιές της πόλης, παραπέμποντας σε μια άλλη εποχή.

Η πρώτη πολυκατοικία στην Αθήνα, επταώροφη, εμφανίστηκε το 1917, Φιλελλήνων και Όθωνος, στην πλατεία Συντάγματος Ακολούθως, ανεγέρθηκαν κι άλλες, χάρη και στην θέσπιση της οριζόντιας ιδιοκτησίας το 1929, αφού ένα κτίριο μπορούσε πλέον να ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες.

Στη χώρα μας υπάρχουν καταγεγραμμένες 6.384.353 κατοικίες, πρώτες και δευτερεύουσες, εξοχικές και ιδιοκατοικούμενες, προς πώληση και ενοικιαζόμενες.

Αρκετοί ενδεχομένως να μην γνωρίζουν την ύπαρξη της και την ιστορία της, ωστόσο, στην συμβολή των οδών Πατησίων 346 και Λασκαράτου 2 βρίσκεται η παλαιότερη σωζόμενη πολυκατοικία της Αθήνας.

Η πολυκατοικία πιθανολογείται ότι χτίστηκε περίπου το 1925 και στο εσωτερικό της έχει εφτά διαμερίσματα, ενώ οι τοίχοι του κτιρίου είναι από πέτρα, όχι από τούβλα, κι έχουν πάχος 70 εκατοστά.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ένας Κεφαλλονίτης εφοπλιστής ζήτησε από έναν αρχιτέκτονα να προχωρήσει στην ανέγερση της συγκεκριμένης πολυκατοικίας, η οποία είναι εκλεκτικιστικού ρυθμού (αρχιτεκτονικό στιλ του 19ου και του 20ού αιώνα που ως βασικό χαρακτηριστικό είχε τη χρησιμοποίηση ποικιλίας στοιχείων διαφόρων εποχών και ρυθμών σε ένα ενιαίο κτίσμα).

Ωστόσο, τα στοιχεία της ταυτότητας του αρχιτέκτονα είναι άγνωστα, ακόμα και αν κάποιος επιχειρήσει να τα ψάξει στην πολεοδομία, όπως και τα σχέδια του κτιρίου.

Δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας έφυγε από την ζωή σε σύντομο χρονικό διάστημα, η γυναίκα του αποφάσισε να πουλήσει την πολυκατοικία με αποτέλεσμα να περάσει στην οικογένεια Δημητριάδη που ασχολούνταν με το εμπόριο.

Μπορεί το εξωτερικό χρώμα της πολυκατοικίας να έχει ξεθωριάσει με το πέρασμα των χρόνων, αλλά και το καυσαέριο και τα κάγκελα στα μπαλκόνια να έχουν σκουριάσει, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντικρίζουν με θαυμασμό το ιδιαίτερο κτίριο που κλείνει περίπου 100 χρόνια ζωής, ξεχωρίζοντας από τις σύγχρονες πολυκατοικίες που βρίσκονται γύρω της.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις