Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Στο ελληνικό κράτος η διαχείριση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο

Στο ελληνικό κράτος η διαχείριση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο

 Η ελληνική κυβέρνηση από την 1η Οκτωβρίου θα παραλάβει από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τη διαχείριση του προγράμματος παροχής οικονομικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, από την άνοιξη του 2017 με την παροχή οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων καρτών έχουν υποστηριχθεί περίπου 205.000 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, συμβάλλοντας παράλληλα στην τοπική οικονομία μέσω της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών. Η οικονομική βοήθεια, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχεται στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας με την Οδηγία της ΕΕ για τις Συνθήκες Υποδοχής, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρέχουν υλικές συνθήκες υποδοχής σε όλους τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η πρωτοβουλία αποτέλεσε μέρος του προγράμματος ESTIA, που ξεκίνησε το 2018 και περιλάμβανε υπηρεσίες στέγασης και οικονομικής βοήθειας. Το κομμάτι της στέγασης μεταβιβάστηκε στη διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης στα τέλη του 2020. Ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα ESTIA έχει σημειώσει θετικά αποτελέσματα τόσο για τις τοπικές κοινότητες όσο και για τους αιτούντες άσυλο, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή και την ένταξη, και προσθέτει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το πρόγραμμα να συνεχίσει με επιτυχία.

Η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μιρέιγ Ζιράρ, τονίζει ότι «είναι σημαντικό όλοι οι αιτούντες άσυλο που χρειάζονται στήριξη, να συνεχίσουν να την λαμβάνουν αδιάλειπτα, καθώς και να ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της μετάβασης αυτής».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις