Ελλάδα

Στο “μικροσκόπιο” του ΣτΕ η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ

Στην ολομέλεια του ΣτΕ τέθηκε η προσφυγή 399 πρώην μετόχων του «Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» για την κρατικοποίηση του οργανισμού.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι παλαιοί μέτοχοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παράνομη τόσο η απόφαση του υπουργού Υποδομών και Οικονομικών, όσο και ο νόμος αναφορικά με «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης» που αφορά ουσιαστικά την κρατικοποίηση του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εισηγητή της υπόθεσης, Ηλίας Μάζου επισήμανε ότι τίθεται θέμα απαραδέκτου των αιτήσεων ακυρώσεως των 399 πρώην μετόχων, καθώς στρέφονται ευθέως κατά του νόμου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο νομικός παραστάτης του μεγαλύτερου αριθμού των παλαιών μετόχων Παναγιώτης Λαζαράτος υποστήριξε την αντίθεση του νέου νομοθετικού πλαισίου (και ειδικά του νόμου 4482/2017) με τις επιταγές του άρθρου 106 του Συντάγματος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με αυτό για να επέλθει εξαγορά επιχείρησης και απαλλοτρίωση μετοχών πρέπει να καταβληθεί πρώτα η αποζημίωση. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόος ο νόμος 4482/2017 προβλέπει ότι η εξαγορά του ΟΑΣΘ συντελείται και τελειούται δια της ψηφίσεως του εν λόγω νόμου και ότι η αποζημίωση στους μετόχους θα καταβληθεί εκ των υστέρων.

Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι ο επίμαχος νόμος θα έπρεπε να προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων των πρώην μετόχων στην εκκαθάριση του ΟΑΣΘ για να διαφυλαχθεί η διαφάνεια.

Από την πλευρά των συνηγόρων των δύο υπουργείων (Ανάπτυξης και Οικονομικών) αναφέρθηκε ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΟΑΣΘ και ότι πρέπει να περιέλθουν όλα τα στοιχεία του οργανισμού στο Δημόσιο, έτσι ώστε ελεγχθούν και οι χρηματοδοτήσεις των παιδικών σταθμών που γινόντουσαν.Ακόμη, τόνισαν ότι μόνο με τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να λειτουργήσει ο ΟΑΣΘ.

Οι δικηγόροι του ΟΑΣΘ τόνισαν ότι οι μετοχές του οργανισμού πωλούνται στην μαύρη αγορά και προσέθεσαν ότι από την εκκαθάριση δεν προκύπτει βλάβη των τέως μετόχων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φυλάκιση 3 ετών στον 70χρονο που προκάλεσε φωτιά στο Καλοχώρι - «Μου έπεσε αναμμένο χαρτί, ήθελα να διώξω σφήκες»
Η πυρκαγιά φέρεται να ξεκίνησε στο χωράφι του, καίγοντας αρχικά απορρίμματα και ξερά χόρτα, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε σε δύο γειτονικές επαγγελματικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές
Φωτιά 5
Άργος: Αναβαθμίζεται η κατηγορία για τους δύο αστυνομικούς μετά τον θάνατο του 20χρονου – Στο «μικροσκόπιο» η βαλλιστική
Κρίσιμα τα ευρήματα της βαλλιστικής εξέτασης και τα νέα στοιχεία της έρευνας, ενώ η υπόθεση συνεχίζει να προκαλεί σοκ και έντονες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα
Το σημείο που πυροβολήθηκε ο 20χρονος στο Άργος 9
Συγκλονίζει η σύζυγος του επιβάτη που βρέθηκε ο μισός εκτός του αεροπλάνου της Ryanair εν ώρα πτήσης - «Έβαλαν βαλίτσα στο παράθυρο και την ρούφηξε έξω»
«Ο σύζυγός μου έχει σοβαρά τραύματα, φοράει κολάρο, είναι σε σοκ και ακούει για αεροπλάνα και τρέμει» αποκαλύπτει η επιβάτιδα της πτήσης της Ryanair
Ryanair
Marfin: «Ισχνά στοιχεία» στη δικογραφία των τριών κατηγορουμένων βλέπουν οι δικηγόροι τους – Την Τρίτη σε βρετανικό δικαστήριο η 46χρονη για να εκδοθεί στην Ελλάδα
Η υπεράσπιση θεωρεί ότι πρέπει να εντοπιστεί και να κληθεί να καταθέσει στην ανάκριση ο αποστολέας του email
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου των δικηγόρων 49