Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Στο “μικροσκόπιο” του ΣτΕ η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ

Στο “μικροσκόπιο” του ΣτΕ η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ

Στην ολομέλεια του ΣτΕ τέθηκε η προσφυγή 399 πρώην μετόχων του «Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» για την κρατικοποίηση του οργανισμού.

Οι παλαιοί μέτοχοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παράνομη τόσο η απόφαση του υπουργού Υποδομών και Οικονομικών, όσο και ο νόμος αναφορικά με «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης» που αφορά ουσιαστικά την κρατικοποίηση του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εισηγητή της υπόθεσης, Ηλίας Μάζου επισήμανε ότι τίθεται θέμα απαραδέκτου των αιτήσεων ακυρώσεως των 399 πρώην μετόχων, καθώς στρέφονται ευθέως κατά του νόμου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο νομικός παραστάτης του μεγαλύτερου αριθμού των παλαιών μετόχων Παναγιώτης Λαζαράτος υποστήριξε την αντίθεση του νέου νομοθετικού πλαισίου (και ειδικά του νόμου 4482/2017) με τις επιταγές του άρθρου 106 του Συντάγματος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με αυτό για να επέλθει εξαγορά επιχείρησης και απαλλοτρίωση μετοχών πρέπει να καταβληθεί πρώτα η αποζημίωση. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόος ο νόμος 4482/2017 προβλέπει ότι η εξαγορά του ΟΑΣΘ συντελείται και τελειούται δια της ψηφίσεως του εν λόγω νόμου και ότι η αποζημίωση στους μετόχους θα καταβληθεί εκ των υστέρων.

Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι ο επίμαχος νόμος θα έπρεπε να προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων των πρώην μετόχων στην εκκαθάριση του ΟΑΣΘ για να διαφυλαχθεί η διαφάνεια.

Από την πλευρά των συνηγόρων των δύο υπουργείων (Ανάπτυξης και Οικονομικών) αναφέρθηκε ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΟΑΣΘ και ότι πρέπει να περιέλθουν όλα τα στοιχεία του οργανισμού στο Δημόσιο, έτσι ώστε ελεγχθούν και οι χρηματοδοτήσεις των παιδικών σταθμών που γινόντουσαν.Ακόμη, τόνισαν ότι μόνο με τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να λειτουργήσει ο ΟΑΣΘ.

Οι δικηγόροι του ΟΑΣΘ τόνισαν ότι οι μετοχές του οργανισμού πωλούνται στην μαύρη αγορά και προσέθεσαν ότι από την εκκαθάριση δεν προκύπτει βλάβη των τέως μετόχων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις