Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Στο Πανόραμα της Παλλήνης ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα των Μεσογείων

Στο Πανόραμα της Παλλήνης ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα των Μεσογείων

Σε μια άκρη της Πεντέλης και σε μια έκταση που είχε υποστεί πριν από περίπου 25 χρόνια το βίαιο πέρασμα της φωτιάς, θα γεννηθεί ένα αστικό πάρκο, που φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο δημοτικό άλσος στα Μεσόγεια.

Στην περιοχή του Πανοράματος και σε μια έκταση 60.000 τμ η δημοτική Αρχή αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο οργανωμένης εξοχής. Ήδη έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό, άμεσα προχωρά και στη δημοπράτηση του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής.

Το Αστικό Άλσος Πανοράματος θα αποτελέσει μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις αναδάσωσης, προστασίας και ανάδειξης του Πεντελικού όρους.

Μεταξύ άλλων και πέρα των υφιστάμενων, θα φυτευτούν περισσότερα από 1.000 δέντρα και φυτά, το είδος των οποίων θα είναι εναρμονισμένο με το περιβάλλον της περιοχής, θα είναι πλήρως οργανωμένο με ειδικές διαδρομές περιπάτου, με κιόσκια, τραπεζόπαγκους και βρύσες, θα έχει σημεία άθλησης με υπαίθριο γυμναστήριο.

Παράλληλα θα οργανωθεί πλήρως ένα αυτόματο δίκτυο άρδευσης και ύδρευσης και φυσικά θα εξοπλιστεί με όλα τα εφόδια πυροπροστασίας και άμεσης πυρόσβεσης, κάτι που θα συνδράμει γενικότερα στην προσπάθεια για την προστασία της «ταλαιπωρημένης» από φωτιές Πεντέλης.

«Είναι μια δασική έκταση, που είχε καταστραφεί από φωτιές το 1998 και όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό, πέρα από κάποιες αναδασώσεις.

Θα το κάνουμε λοιπόν ένα αστικό πάρκο αναψυχής», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος και συνεχίζει: «Θα περιφραχθεί και θα προστατευτεί με συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης. Θα αυξηθεί το πράσινο με επιπλέον χίλια φυτά και δέντρα, θα δημιουργηθούν χώροι με κιόσκια και παγκάκια, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν οι οικογένειες για πικ-νικ, ενώ θα χαραχθούν μονοπάτια, που θα είναι χωμάτινα και προσβάσιμα για όλους.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πάρκο με μορφή εξοχής, για αναψυχή και για άθληση. Είναι ένας εξοχικός χώρος, ένα αστικό πάρκο με χώρους οριοθετημένους και προστατευμένους».

Ειδικά ως προς τη σημαντική παράμετρο της πυροπροστασίας, ο κ. Ζούτσος αναφέρει: «Τα συστήματα πυρόσβεσης θα είναι αυτόματα, δηλαδή αυτόματη η ενεργοποίησή τους. Έτσι, το πάρκο θα αναδείξει κι άλλο το Πεντελικό όρος με τις τόσες ομορφιές του, ταυτόχρονα όμως θα το προστατεύσει κιόλας, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει την αυτόματη πυρόσβεση».

Και για το χρονοδιάγραμμα, ο δήμαρχος Παλλήνης προσθέτει: «Τη δημοπρατούμε τώρα, στις 25 Μαΐου. Πιστεύω πως σ’ ένα με ενάμιση χρόνο το πολύ, θα είναι καθ’ όλα έτοιμο να υποδεχθεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες από όλη την Αττική».

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια από τις τρεις μεγάλες αστικές αναπλάσεις που μελέτησε και θέλει να υλοποιήσει ο δήμος Παλλήνης. Και αυτό γιατί υπάρχει ακόμη ο σχεδιασμός για το πολυδύναμο πάρκο Ρέματος Παναγίτσας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Έργο συνολικής έκτασης 40.000 τμ, το οποίο θα αποτελέσει μια πράσινη λεωφόρο αναψυχής και δραστηριοτήτων στον Γέρακα και προβλέπεται μεταξύ άλλων, φύτευση 4.000 φυτών και δέντρων, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, ποδηλατόδρομος, διαδρομές περιπάτου, πίστα παρκούρ και άλλων extreme sports, υπαίθριο σκάκι κά.

Και υπάρχει και η «διπλή ανάπλαση» του Παλαιού Κέντρου Παλλήνης και της Κάντζας. Η μελέτη αυτού του έργου έχει ήδη υποβληθεί προς χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις