Ελλάδα

Στουρνάρας: Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, κατά της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων αλλά κατά της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ECCL) τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblat αναφέρει πως «η από κοινού έκδοση ομολόγων δεν είναι κάτι καινοφανές (στο παρελθόν ο SSM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άντλησαν με κοινές εκδόσεις 800 δισ. ευρώ) και μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακά. Ο SSM μπορεί να διαδραματίσει πολύ σοβαρό ρόλο, αλλά στη σημερινή συγκυρία της πανδημίας αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες περί πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line, ECCL)».

Ο κ. Στουρνάρας εξηγεί ότι οι συγκεκριμένοι κανόνες και οι όροι έχουν θεσπιστεί για άλλους σκοπούς (ασύμμετροι, ιδιοσυγκρασιακοί κλυδωνισμοί) και δεν πρέπει να εφαρμοστούν στις σημερινές περιστάσεις. Ο ίδιος προτείνει την προσωρινή τροποποίηση τους ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τους πόρους του SSM.

Για τις επιπτώσεις στο Δημόσιο Χρέος, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι θα προκύψουν ζητήματα βιωσιμότητας, εκτιμώντας ότι κατά μέσο όρο το ποσοστό χρέους/ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 10 έως 40 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση το 2020. Συνεπώς, όπως υπογραμμίζει, απαιτείται μία ισχυρή συμμαχία για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον κοινό εχθρό. Συμμαχία τουλάχιστον όλων εκείνων που έχουν κοινό νόμισμά τους το ευρώ. «Συμμαχία σημαίνει κοινή δράση. Αυτή τη δράση μπορούμε να την ονομάσουμε προσωρινή αμοιβαιοποίηση της έκδοσης ομολόγων ή όπως αλλιώς θέλουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η εκτίναξη των κόκκινων δανείων αποτελεί επίσης παράγοντα ανησυχίας σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ. Παρότι οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν, κατά μέσο όρο, επαρκή κεφάλαια που μπορούν να τα αποδεσμεύσουν για να χορηγήσουν νέες πιστώσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να εφαρμόσουν προσωρινή αναστολή των δόσεων δανείων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EΑΤ), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν σημαντικά. Για το λόγο αυτό θα χρειαστούμε πλήρη, αν και προσωρινή, ευελιξία όσον αφορά τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων προς τον τραπεζικό τομέα, καθώς και τη χρήση εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (Asset Management Companies) σε ευρωπαϊκό ή/και εθνικό επίπεδο για την αποτελεσματική και ταχεία αντιμετώπιση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων,

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε πολύωρο μπλόκο στο λιμάνι της Λέσβου - Αντιδράσεις για τα μέτρα καραντίνας για τον αφθώδη πυρετό
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την αναστολή λειτουργίας των τυροκομείων, αλλά και με την απουσία οργανωμένης εναλλακτικής για τη διάθεση της παραγωγής
Διαμαρτυρία πραγματοποιούν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου στη πόλη της Μυτιλήνης. Έχουν αποκλείσει το λιμάνι της Μυτιλήνης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιβαστούν στο καράβι για Πειραιά, καθώς και 1000 περίπου τουρίστες από Τουρκία
74 «κόκκινες» κατοικίες σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα μετά τον σεισμό των 4,6 Ρίχτερ - Σε εξέλιξη οι αυτοψίες
Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 350 έλεγχοι σε κατοικίες των Δήμων Δωδώνης, Ζίτσας, Ιωαννιτών, Σουλίου και Φιλιατών, με 154 κτίρια να χαρακτηρίζονται «πράσινα», 122 «κίτρινα»
Seismograph for earthquake detection or lie detector is drawing chart. 3D rendered illustration.