Κυριακή, 19 Μαΐ
22oC Αθήνα

Αυτό είναι το σχέδιο προστασίας από τους πλειστηριασμούς – Τι ισχύει για τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια – Αναλυτικός χάρτης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015 η προστασία από τους πλειστηριασμούς
– Αφορά σε κύριες κατοικίες αξίας έως 300.000
– Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες
– Τι ισχύει για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι χαμηλότερα από αυτά που σχεδιάζονταν αρχικά, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η προστασία από τους πλειστηριασμούς έχει διάρκεια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 και αφορά σε κύρια κατοικία αξίας έως 300.000 ευρώ.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι δανειολήπτες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

– Να έχουν ετήσιο καθαρό δηλωθέν εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ.

– Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους να είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ. Το ύψος των καταθέσεων και κινητών αξιών σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ έως τις 31/12/2014, ενώ εξαιρούνται οι περιοδικές παροχές από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.

– Αναφορικά με τις οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία ή περισσότερα παιδιά, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσοι βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή ένας τουλάχιστον από τους οφειλέτες είναι αποδεδειγμένα άνεργος και παραμένει ως τη λήξη της ισχύος του νόμου, τα παραπάνω όρια αυξάνονται κατά 20%.

– Όσοι δανειολήπτες μπουν στη ρύθμιση, τότε έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν κάθε μήνα στις τράπεζες 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Σε περίπτωση που το ξεπερνά, καταβάλλουν 10% μέχρι τις 25.000 ευρώ και 20% στο υπερβάλλον εισόδημα. Από αυτό εξαιρούνται όσοι βαρύνονται φορολογικά με τρία ή περισσότερα παιδιά, άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς και όσοι βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι έως 35.000 ευρώ.

– Την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού οι καταβολές αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο, ενώ δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο υπερημερίας για αυτό το διάστημα. Σχετικά με τους άνεργους οφειλέτες και αυτούς με μηδενικό εισόδημα δίνεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε