Ελλάδα

Σχοινάς: Η θέση της Ευρώπης εξαρτάται από την απάντηση Ερντογάν για το μέλλον της Τουρκίας και το δικό του

Για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και για την Τουρκία μίλησε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ.Σχοινάς τόνισε πως «ωςσυνέπεια του πολέμου και όχι μόνο, συσσωρεύονται συστατικά τέλειας καταιγίδας. Και μάλιστα σε τομείς που εμείς οι Ευρωπαίοι είχαμε ξεχάσει. Γενιές Ευρωπαίων είχαν ξεχάσει τι σημαίνει πληθωρισμός, είχαν ξεχάσει τι σημαίνει υψηλές τιμές ενέργειας».

Παράλληλα ο κ.Σχοινάς επεσήμανε πως «πιστεύω ότι η Ευρώπη αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική αυτή τη δεκαετία που αφήνουμε πίσω, πολύ πιο ισχυρή σε συνθήκες πίεσης και κρίσης. Αυτό γίνεται σε σχέση και με τον πόλεμο, μας λείπει το μίγμα πολιτικής για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Έχουμε εναλλακτικούς παρόχους από αξιόπιστες τρίτες χώρες, τις ΗΠΑ, το Κατάρ, τη Νορβηγία, την Αίγυπτο.

Έχουμε ευρωπαϊκούς αποθηκευτικούς χώρους για τον χειμώνα που θα μας επιτρέψουν να τον περάσουμε χωρίς σκαμπανεβάσματα. Έχουμε διαμορφώσει για πρώτη φορά σε εθνικό πλαίσιο ασπίδα προστασίας για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Και αναπόφευκτα πρέπει να μάθουμε στην Ευρώπη να ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο air condition και να την κατεβάζουμε στο καλοριφέρ, να έχουμε μικρότερη εξάρτηση από το αυτοκίνητο. Αυτό δεν θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας».

Ερωτηθείς για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σχοινάς ανέφερε:

«Η ΕΕ ήταν αυτή που διαμόρφωσε ένα μίγμα απειλής κυρώσεων αλλά και κινήτρων και οδήγησε την Τουρκία, το κολασμένο καλοκαίρι του 2020, σε μία θεαματική αναδίπλωση και τα ερευνητικά της πλοία επέστρεψαν στα λιμάνια της. Στην Ελλάδα υπάρχει η αντανακλαστική αντίληψη ότι οι κυρώσεις λύνουν προβλήματα. Το κοκτέιλ απειλής κυρώσεων και κινήτρων αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικό».

Απαντώντας στην ερώτηση «τι είναι ο Ερντογάν για την Ευρώπη;», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε:

«Η θέση της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από την απάντηση που θα δώσει ο ίδιος ο Ερντογάν για το μέλλον της Τουρκίας και το δικό του. Μας χρωστάει μια ξεκάθαρη απόφαση. Αν η Τουρκία αισθάνεται πολύ πιο άνετα με την Τεχεράνη, τη Χεζμπολάχ και τη Μόσχα ή αν αισθάνεται πιο άνετα με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Δύση. Στη Μαδρίτη έδωσε μια μεταβατική απάντηση. Δεν έχει δώσει απάντηση οριστική, μας τη χρωστάει ακόμα. Πιστεύω ότι θα μας τη δώσει μόνο αφότου διαμορφωθεί το εκλογικό πεδίο στην Τουρκία. Γιατί όσο εκκρεμεί, δεδομένου ότι η βάση των ψηφοφόρων του είναι ισλαμικής πίστης, τον βολεύει το ασαφές μίγμα πολιτικής τοποθέτησης. Μόλις το αφήσει πίσω του νομίζω θα μας δώσει την απάντηση και υποπτεύομαι ότι θα είναι η σωστή απάντηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αναπάντητα ερωτήματα και παραλείψεις μετά τον θάνατο της 16χρονης από αλκοόλ στο Γκάζι - Πιθανή ΕΔΕ στον Ευαγγελισμό
Η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει τη χαρτογράφηση της διαδρομής που ακολούθησε η 16χρονη το μοιραίο βράδυ, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια μαγαζιά είχε μπει και τι ακριβώς είχε καταναλώσει
Η 16χρονη που πέθανε έξω από κλάμπ στο Γκάζι
Θρίλερ με τον θάνατο της 16χρονης που διασκέδαζε σε κλαμπ στο Γκάζι - Ο χαμένος χρόνος και οι τοξικολογικές που θα φωτίσουν την υπόθεση
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν ενημερώθηκε για το συμβάν ούτε από το ΕΚΑΒ αλλά ούτε και από το νοσοκομείο, παρά μόνο όταν ο πατέρας της ανήλικης έκανε την καταγγελία
Το ασθενοφόρο φτάνει στο σημείο που κατέρρευσε το κορίτσι στο Γκάζι
Βίντεο ντοκουμέντο με την 16χρονη λίγο πριν καταρρεύσει έξω από το κλαμπ στο Γκάζι - Ήταν με φίλες της σε ψιλικατζίδικο
Οι αστυνομικές αρχές που δεν ενημερώθηκαν από το νοσοκομείο για το περιστατικό έχασαν πολύτιμο χρόνο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο την ανήλικη
Γκάζι: Βίντεο ντοκουμέντο με την 16χρονη πριν καταρρεύσει έξω από το κλαμπ – Ήταν με φίλες της σε ψιλικατζίδικο
11