Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Σχολεία: Πότε επιστρέφουν οι μαθητές που πέρασαν κορονοϊό – Η ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας

σχολεία μαθητές κορονοϊός
Φωτογραφίες από: Intime

Δέκα μέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων κορονοϊού θα μπορούν να επιστρέψουν οι μαθητές και οι καθηγητές στα σχολεία, σε περίπτωση που έχει υπάρξει εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ: «Σε περίπτωση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19, η ασφαλής επιστροφή στη σχολική μονάδα του/της μαθητή/τριας πραγματοποιείται μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Click4more: Κρήτη: Την πιθανότητα «προβληματικής παρτίδας» AstraZeneca διερευνούν οι επιστήμονες για τα τρία περιστατικά

Για την ασφαλή επιστροφή, υπολογίζονται τουλάχιστον τρία 24ωρα από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών και την απουσία των άλλων συμπτωμάτων, που μπορεί να επιμηκύνουν το δεκαήμερο. Σε κάθε περίπτωση, για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή το απαιτούμενο διάστημα μπορεί να είναι 20 ημερών, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Στις ως άνω περιπτώσεις, δεν απαιτείται αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για διάστημα ενενήντα (90) ημερών από τη θετική διάγνωση».

Επιπρόσθετα, στην ΚΥΑ διευκρινίζεται το εξής: Πως όσοι αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά 10 μέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, εφόσον δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα και υπό την προϋπόθεση διενέργειας εντός 24 ωρών πριν από την προβλεπόμενη ημέρα επιστροφής, τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου με αρνητικό αποτέλεσμα.

σχολεία μαθητές κορονοϊός

Δείτε αναλυτικά πώς δηλώνονται τα αποτελέσματα του self test

Σχετικά με το selt test, θα πρέπει να διενεργείται, πλέον, μια φορά την εβδομάδα πριν τη Δευτέρα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο.

Για να δηλώσουν το αποτέλεσμα οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριων και οι ενήλικοι μαθητές/τριες επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ και, αφού επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για COVID-19», στη συνέχεια αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.

Σε περίπτωση αρνητικού self test

Α) Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα. Ο/Η μαθητής/τρια επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον/τη Διευθυντή/τρια/Υποδιευθυντή/ τρια, ή Προϊστάμενο/νη.

self tests σχολεία μαθητές

Σε περίπτωση θετικού self test

Β) Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Δείτε ολόκληρη την ΚΥΑ κάνοντας κλικ εδώ.

Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο/η μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας τη βεβαίωση αυτή.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις