Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες χαροκαμένων συγγενών, κραυγή αγωνίας για τους αγνοούμενους

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες χαροκαμένων συγγενών, κραυγή αγωνίας για τους αγνοούμενους

Σε κατάσταση σοκ παραμένει η χώρα από την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη την Τρίτη (02.02.2023), που προκάλεσε δεκάδες θανάτους και ακόμη περισσότερους τραυματισμούς.

Η έρευνα των συνεργείων έρευνας και διάσωσης συνεχίστηκε όλη τη νύχτα στα συντρίμμια των τρένων στα Τέμπη και σήμερα επικεντρώνεται στο τρίτο βαγόνι του επιβατικού συρμού Intercity.

Οι μαρτυρίες των συγγενών που ζουν το δράμα της απώλειας, είναι συγκλονιστικές. 

Εν τω μεταξύ, άνθρωποι αναζητούν ακόμη τους δικούς τους, ψάχνοντας την ελπίδα μες στις στάχτες της καταστροφής. Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία, που γι’ αρκετές οικογένειες δεν έχει ακόμα τέλος. 

Διασώστες δηλώνουν ότι υπάρχουν ακόμη ψήγματα ελπίδας. Γονείς περιμένουν τα νέα με κομμένη την ανάσα. 

Μια γυναίκα, που έχασε τον άνδρα και το 5χρονο παιδί της στην τραγωδία με τη σύγκρουση των δυο τρένων, ξέσπασε με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο.

Η γυναίκα περιέγραψε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τις τραγικές στιγμές ανείπωτου πόνου που ζει μετά την απώλεια του άνδρα και του παιδιού της στο μοιραίο δυστύχημα με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Η γυναίκα που έχασε τον 40χρονο σύζυγο και το 5χρονο γιο τους στα Τέμπη, καθώς ο άνδρας και το παιδάκι ταξίδευαν με το μοιραίο επιβατηγό τρένο, που συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία, μίλησε για την τραγωδία που βιώνει και τις δύσκολες στιγμές που έζησε στην αναγνώριση των σορών των θυμάτων.

Το ξέσπασμά της είναι ανατριχιαστικό.

«Είμαι με τα ηρεμιστικά. 40 χρόνων έφυγε ο σύζυγός μου και 5 χρόνων το παιδί μου. Ήταν στο πρώτο βαγόνι. Όλοι οι άνθρωποι που είναι εκεί, είναι άχρηστοι, να φύγουν. Βγαίνουν κάποιοι βουλευτές και μας λένε συλλυπητήρια. Να μου πούνε τι; Θα μου φέρουν πίσω το παιδί μου και τον άντρα μου; Να απολυθούν όλοι, είναι όλοι άχρηστοι», είπε η γυναίκα.

 

Η γυναίκα περιέγραψε την στιγμή που πήγε για αναγνώριση στο νοσοκομείο.

«Και που πήγαμε (σ.σ. στο νοσοκομείο) τι είδα; Δεν βρήκαμε τίποτα, είδα το παιδί μου, τον άντρα μου; Είδα κάτι; Δεν μου πήραν DNA. Στάχτες πήρα και αποκαΐδια, δε μου έδωσαν τίποτα. Τι; Να αναγνωρίσω μια στάχτη; Δεν μπορώ να κηδέψω τον άντρα μου και το παιδί μου. Έπρεπε να ντρέπονται που βγαίνουν στις τηλεοράσεις. Ντροπή τους και αίσχος, μπορεί να ήταν μέσα στο βαγόνι τα δικά τους τα παιδιά», τόνισε η γυναία.

Η γυναίκα είπε πως, όταν βρει τη δύναμη, θα κινηθεί νομικά και συμπλήρωσε: «Δεν είμαι καθόλου καλά. Ακόμα ψάχνουν να βρουν τα παιδιά τους. Τι θα πούνε στις μανάδες αυτές;».

«Σκάστε, σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες»

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζει το μήνυμα της θείας ενός νεαρού που τραυματίστηκε σοβαρά στη μοιραία σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη την Τρίτη (28.2.2023) και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η θεία του 20χρονου φοιτητή από τον Βόλο, που ήταν ο μόνος επιζών από το πρώτο βαγόνι του επιβατηγού τρένου που συγκρούστηκε στα Τέμπτη με εμπορική αμαξοστοιχία, συγκλόνισε τους πάντες με το μήνυμά της μέσα από το Facebook.

Η θεία του φοιτητή έγραψε στην σελίδα της: «Σκάστε σήμερα όλοι οι πολιτικοί! Σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες…».

 

Ο Ι.Γ. φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών του ΑΠΘ δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο 20χρονος φέρεται να εκτοξεύτηκε στα χωράφια μετά την τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Εκεί τον βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις του οι διασώστες και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Λάρισας, όπου παλεύει για να σωθεί.

Ο 20χρονος φοιτητής είναι πολυτραυματίας. Ταξίδευε με το μοιραίο τρένο για τη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει.

«Νόμιζα ότι θα καούμε ζωντανοί»

«Νόμιζα ότι θα καούμε ζωντανοί μέσα στο βαγόνι. Πίστευα ότι δεν θα καταφέρω να βγω ζωντανός». Με αυτά τα λόγια, ο 28χρονος Στέργιος Μιναέμης περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στη Λάρισα.

«Έβλεπα τις φλόγες, γέμισε το βαγόνι με καπνό, τίποτα δεν μπορούσα να δω γύρω μου και ξαφνικά είδα φως από ένα σπασμένο τζάμι και ειδοποίησα τους υπόλοιπους για να βγούμε έξω. Φέρναμε τούμπες… Δεν ξέραμε πώς και πού θα σταματήσει το βαγόνι», λέει ο νεαρός άνδρας, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Με τα σημάδια στο πρόσωπό του να μαρτυρούν όσα πέρασε, συγκλονισμένος από το μέγεθος της τραγωδίας, λέει πως ο ίδιος ζει από θαύμα.

«Η φωτιά ξέσπασε δίπλα στο σπασμένο τζάμι. Καιγόντουσαν τα καλώδια και έβγαιναν μαύροι καπνοί. Όταν βγήκα, πήδηξα πάνω στα συντρίμμια. Πατούσα πάνω τους και όλα ήταν ζεστά ακόμα από τη συντριβή. Η πρώτη εικόνα που είδα ήταν ένας άνθρωπος που πετάχτηκε έξω, μπροστά μου. Δεν ξέραμε τι έγινε, εάν συγκρούστηκε το τρένο, εάν χτυπήσαμε σε κάποιο ζώο», σημειώνει.

Ο Στέργιος έχασε το κινητό του κατά τη διάρκεια του τραγικού δυστυχήματος και μόλις κατάφερε να βγει ζωντανός, προσπάθησε, όπως λέει, να ειδοποιήσει τους γονείς του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο 28χρονος έχει καταγωγή από τον Βόλο αλλά εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και ήταν μία από τις λίγες φορές που είχε πάρει το τρένο.

«Υπάρχει ένας σάκος με διάσπαρτα χέρια και πόδια»

Ανατριχιαστικές είναι και οι λεπτομέρειες που γίνονται γνωστές ώρα με την ώρα για τη σύγκρουση τρένων.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος δήλωσε πως στο νεκροτομείο υπάρχουν 44 νεκροί από τα τρένα που συγκρούστηκαν στα Τέμπη αλλά και ένας σάκος με διάσπαρτα μέλη.

Μιλώντας στο OPEN είπε χαρακτηριστικά πως «σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία στο νεκροτομείο υπάρχουν 44 νεκροί, επίσης και ένας σάκος με διάσπαρτα μέλη, είτε είναι χέρια είτε πόδια, που δεν γνωρίζουμε ακόμα αν ανήκουν στα ήδη υπάρχοντα πτώματα είτε σε κάποια από αυτά που θα ανασυρθούν. Το έργο της πλήρους διερεύνησης δεν έχει τελειώσει, δεν έχει ολοκληρωθεί».

Η ταυτοποίηση θα γίνει με DNA σε όλες τις σορούς, και στα διάσπαρτα μέλη, και δε θα δουν από κοντά οι συγγενείς τα πτώματα και τα μέλη.

Όπως είπε ο κ. Γιαννακόπουλος είναι αρκετές οι σοροί και θα χρειαστεί κάποιο χρόνο η ταυτοποίηση.

Τόνισε επίσης πως «ήρθαν ιατροδικαστές για βοήθεια από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λαμία. Τα πτώματα νεκροτομούνται και μετά την ταυτοποίηση παραδίνονται στους γονείς για την ταφή. Η επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική ήταν 42 νεκροί, της ιατροδικαστικής 44, υπάρχει μια απόκλιση των νεκρών, έχει μπερδευτεί η κατάσταση, αυξομειώνεται ο αριθμός των αγνοουμένων. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποιος εν ζωή. Οι πιο παλιοί συγκλονιστήκαμε τόσο που κοντέψαμε να χάσουμε την ψυχραιμία μας».

Σχετικά με την κατάσταση των τραυματιών, σημείωσε πως από το Γενικό Νοσοκομείο πήραν εξιτήριο 3 άτομα, 15 νοσηλεύονται και δύο είναι στην εντατική με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Στο Πανεπιστημιακό υπήρχαν 39 άτομα, έμειναν τελικά 25, εκ των οποίων οι 4 είναι στην Εντατική με κακώσεις και αναπνευστικά προβλήματα. «Ας ελπίσουμε ότι θα σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους» είπε ο κ. Γιαννακόπουλος.

 

Η σπαρακτική ιστορία των τριών κοριτσιών 

Εν τω μεταξύ, δεν χωράει ανθρώπινος νους το μέγεθος της τραγωδίας που βιώνουν δυο οικογένειες στην Καλαμπάκα.

Τα τρία κορίτσια τους, δυο δίδυμες και η ξαδέρφη τους, ήταν στο μοιραίο δρομολόγιο που βάφτηκε στο αίμα. Οι τρεις εξαδέλφες, φοιτήτριες στη Θεσσαλονίκη, είναι νεκρές. 

Δυστυχώς, χρειάστηκε η μέθοδος DNA προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι σοροί τους.

Οι 20χρονες κοπέλες σπούδαζαν εδώ και λίγο διάστημα στην Θεσσαλονίκη και το τριήμερο της Αποκριάς αποφάσισαν να το περάσουν μαζί με τις οικογένειες τους στον τόπο καταγωγής τους. Έτσι αυτό έμελλε να ήταν και το τελευταίο για εκείνες και τους γονείς τους ανέμελο τριήμερο αφού κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει το κακό που θα επακολουθούσε.

Οι γονείς τους, μόλις έμαθαν τα νέα για το δυστύχημα πήγαν αμέσως στην Λάρισα όπου δυστυχώς μετά από ατελείωτες ώρες αγωνίας χρειάστηκε να δώσουν DNA υλικό προκειμένου να πιστοποιηθούν ότι οι τρεις σοροί ανήκουν στις νεαρές κοπέλες.

«Πού είναι το κορίτσι μου;»

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν χθες στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου συνέρρεαν γονείς νεκρών και τραυματιών από την τρομακτική σύγκρουση των τρένων.

Οι τραγικές οικογένειες καλούνται να δώσουν DNA για να αναγνωριστούν οι άνθρωποι που χάθηκαν τόσο βίαια.

Ο θρήνος μιας μάνας η οποία κλήθηκε για τη διαδικασία αναγνώρισης της κόρης της, συγκλονίζει. «Πού είναι το κορίτσι μου;», φώναζε για το παιδί της, που χάθηκε στην «κόλαση» των Τεμπών.

Ραγίζει καρδιές το βίντεο του onlarissa.gr:

Ολοένα και περισσότερες σοκαριστικές ιστορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Το Πανελλήνιο παρακολουθεί συγκλονισμένο τα αποτελέσματα του χειρότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις