Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Συλλαλητήριο για την Μακεδονία: Το χρονικό μιας ιστορικής συγκέντρωσης – Πύρινος λόγος Μίκη

Συλλαλητήριο για την Μακεδονία: Το χρονικό μιας ιστορικής συγκέντρωσης – Πύρινος λόγος Μίκη

– Στην ιστορία πέρασε το μεγάλο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα
– Λαοθάλασσα πλημμύρισε τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας
– Άνθρωποι κάθε ηλικιών και από όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν ειρηνικά
– Συγκλόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης με την ομιλία του
– Αποθεώθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από τον κόσμο
– Όλα όσα έγιναν στο ιστορικό συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία. Η ημέρα ήρθε και ευτυχώς και παρά τις Κασσάνδρες, όλα κύλησαν ομαλά. Με εξαίρεση κάποια περιφερειακά παρατράγουδα.

Το Σύνταγμα άρχισε να γεμίζει από νωρίς από κόσμο που ήθελε να διαδηλώσει ειρηνικά. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και πολλοί ήταν εκείνοι που βούρκωσαν βλέποντας την αλλαγή της προεδρικής φρουράς υπο τους ήχους του «Μακεδονία ξακουστή».

Τα πούλμαν από όλη την Ελλάδα έφταναν διαρκώς στα σημεία που είχαν οριστεί και ο κόσμος με σημαίες στα χέρια, αλλά και περίεργες αμφιέσεις, κατευθυνόταν στο Σύνταγμα.

συλλαλητήριο συλλαλητήριο Μακεδονία

Η άφιξη του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο

Η πλατεία άρχισε να γεμίζει και όλοι περίμεναν το πρόσωπο της ημέρας, που δεν ήταν άλλος από τον Μίκη Θεοδωράκη. Όταν κατέφτασε και κατέλυσε σε κεντρικό ξενοδοχείο, μέχρι να ανέβει στην εξέδρα και να εκφωνήσει την ιστορική ομιλία του ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος τον αποθέωσε.

Η αποθέωση του Αντώνη Σαμαρά

Οι γαλανόλευκες και ο κόσμος πλήθαιναν και αρκετοί πολιτικοί άρχισαν να εμφανίζονται. Αυτός που αποθεώθηκε ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία του άρχισαν να φωνάζουν «Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς».

Ο κ. Σαμαράς σε δηλώσεις του ανέφερε: «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι». «Είσαι συγκινημένος;», τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και εκείνος απάντησε: «Ποιος δεν είναι..;»

Ποιοί πολιτικοί έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο

Ηταν ακόμη εκεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράστασης Εύα Καϊλή, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Νότης Μαριάς, ο Βασίλης Κικίλιας και η Σοφία Βούλτεψη.

συλλαλητήριο Αντώνης Σαμαράς

Η ώρα περνούσε και ο κόσμος πύκνωνε. Όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα γέμιζαν από πολίτες με σημαίες που περίμεναν την αποκορύφωση του συλλαλητηρίου.

Η άνοδος του Μίκη στην εξέδρα και η ιστορική ομιλία

Λίγο μετά τις δυο το μεσημέρι η λαοθάλασσα του Συντάγματος είδε τον Μίκη Θεοδωράκη να περνάει ανάμεσά τους για να κατευθυνθεί στην εξέδρα. Το πλήθος παραληρούσε. Το σύνθημα που ακουγόταν πριν καν αρχίσει η ομιλία του μεγάλου συνθέτη για την Μακεδονία, ήταν «Μίκη αλλάζεις την ιστορία».

Όταν δε, ανέβηκε στην εξέδρα, τον αποθέωσαν.

Ο κόσμος, φώναζε το όνομά του και πριν ξεκινήσει την ομιλία του άρχισε να τραγουδάει μαζί τους το «Θα σημάνουν οι καμπάνες».

Ο λόγος που εκφώνησε ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πύρινος. Ο μεγάλος συνθέτης ζήτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χαρακτήρισε την κυβέρνηση, κυβέρνηση μειοψηφίας και οι αιχμές του ήταν πολλές.

«Είμαι πατριώτης, διεθνιστής και περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλες του τις μορφές και στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του. Σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του, ο Μίκης Θεοδωράκης διακοπτόταν από τον κόσμο που του φώναζε το «Μίκη αλλάζεις την ιστορία».

Το Σύνταγμα παλλόταν στους ρυθμούς του Μίκη και ο ίδιος συγκινημένος ακόμα και μετά την ομιλία του, δεν εγκατέλειπε την εξέδρα.

Ακολούθησαν οι υπόλοιποι ομιλητές και η λήξη του συλλαλητηρίου άργησε και δόθηκε μετά τις πέντε το απόγευμα.

Πόσοι ήταν οι διαδηλωτές στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία

Αυτό, θα είναι άλλο ένα σημείο αντιπαράθεσης τα επόμενα 24ωρα. Κι αυτό, γιατί, η αστυνομία με επίσημη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για 140.000 κόσμο και οι διοργανωτές για 1,5 εκατομμύριο!

Η αλήθεια, λένε όσοι ξέρουν, είναι κάπου στη μέση…

Όπως και να έχει και παρά τα παρατράγουδα που ακολούθησαν περιφερειακά, κυρίως από ακροδεξιούς, το συλλαλητήριο ήταν ειρηνικό, είχε παλμό και πέρασε και αυτό στην ιστορία…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ – ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις