Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Συναινετικά διαζύγια μέσω συμβολαιογράφου και επίσημα! Τι προβλέπει η νέα διαδικασία

Συναινετικά διαζύγια μέσω συμβολαιογράφου και επίσημα! Τι προβλέπει η νέα διαδικασία
Φωτογραφία αρχείου

Διαζύγιο μέσω συμβολαιογράφου θα παίρνουν όσοι επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, συναινετικά!

Στις 23 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα διαζύγια μετά την ψήφιση του στη Βουλή.

Πλέον, όσοι επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, να ρυθμίσουν τα θέματα της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών τους, μπορούν να το κάνουν χωρίς να απαιτείται η διενέργεια δίκης και άμεσα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (νόμος υπ΄αριθμόν 4509/2017), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μην είναι καν παρόντες στη συμβολαιογραφική πράξη, αρκεί ένα μήνα πριν να έχουν δώσει πληρεξουσιότητα στους δικηγόρους του.

Η έγγραφη συμφωνία των δύο μερών για την λύση του γάμου και την ρύθμιση της επιμέλειας υποβάλλονται στον συμβολαιογράφο, τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την συμφωνία. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή.

Ακολουθούν οι απαιτούμενες υπογραφές από τους συζύγους ή μόνο τους δικηγόρους τους (εάν έχουν πληρεξούσιο) μετά τη λήξη ισχύος της επικυρωμένης συμφωνίας, η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα μπορεί να ρυθμιστεί με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία. Μετά, η συμβολαιογραφική πράξη κατατίθεται στο ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρηθεί ο γάμος και πλέον η λύση του είναι επίσημη!

Το υποχρεωτικό στάδιο

Σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, η λύση του παραγγέλλεται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, η οποία συνοδεύεται από την συμβολαιογραφική πράξη. Η αίτηση με την παραγγελία του εισαγγελέα συνυποβάλλονται στην Ιερά Μητρόπολη, στην οποία ανήκει η εκκλησία που τελέστηκε ο γάμος. Το στάδιο αυτό είναι υποχρεωτικό για την πνευματική λύση του γάμου.

Με τον ίδιο νόμο, όποιος παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής “ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχθεί την βοήθεια άλλων, τιμωρείται φυλάκιση μέχρι ένα έτος”. Στην περίπτωση που κάποιος δεν συμμορφώνεται στη συμφωνία που έχει επικυρωθεί από τον συμβολαιογράφο στο θέμα της επικοινωνίας με τα ανήλικα παιδιά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις