Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

«Συνάντηση Αθηνών-Φιλόξενες πόλεις» – Ηχηρό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για το προσφυγικό

«Συνάντηση Αθηνών-Φιλόξενες πόλεις» – Ηχηρό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για το προσφυγικό

Με ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του αποθανόντος Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, άνοιξε τις εργασίες της στο Μέγαρο Μουσικής, η εκδήλωση με θέμα: Συνάντηση Αθηνών-Φιλόξενες πόλεις για τους πρόσφυγες, η οποία διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Unesco και του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βράβευσε για την συμβολή της στο προσφυγικό ζήτημα, την γενική διευθύντρια της Unesco, Irina Bokova.

Από την κυβέρνηση απηύθυναν χαιρετισμό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ενώ έδωσαν επίσης το παρόν στην εκδήλωση, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Φώφη Γεννηματά και ο Βασίλης Λεβέντης.

Φιλοξενία και Φιλότιμο έχουν ελληνική ρίζα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραδίδοντας το βραβείο του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 2016», στην γενική διευθύντρια της Unesco Irina Bokova, δήλωσε: «Εμείς οι Έλληνες, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς να αντιμετωπίσουμε τον άνθρωπο. Η φιλοξενία και το φιλότιμο δεν μεταφράζονται γιατί έχουν ρίζα ελληνική. Η Ευρώπη με αυτές τις αρχές χτίστηκε και εκεί πρέπει να ξαναγυρίσει».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε επίσης, να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο προσφυγικό και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά σήμερα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και κινδυνεύει. Κινδυνεύει πολλαπλώς. Κινδυνεύει από κρατικές ενέργειες, οι οποίες αγνοούν την ιστορική πραγματικότητα, επειδή ερμηνεύουν την ιστορία κατά το δοκούν. Κινδυνεύει από τον πόλεμο, από τις πολεμικές επιχειρήσεις. Κινδυνεύει ακόμη -και είδαμε τις καταστροφές- από την τζιχαντιστική τρομοκρατία, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και ένα από τα εγκλήματα είναι ακριβώς η καταστροφή μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απηύθυνε έκκληση στους εταίρους και την Unesco, λέγοντας: «Ως Έλληνες θέλουμε να πούμε στους εταίρους μας ότι πρέπει να κάνουν το αυτονόητο και η Unesco πρέπει να απαιτήσει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να μας βοηθήσουν».

Η πρέσβης Καλής Θέλησης της Unesco και πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στην ομιλία της εξήρε το έργο της φίλης και συνεργάτιδας, όπως αποκάλεσε τη γενική διευθύντρια της Unesco, Irina Bokova, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι το όνομά της σημαίνει Ειρήνη, ενώ εξεθείασε το έργο της Unesco και προσωπικά της κ. Bokova στο προσφυγικό ζήτημα.

Η κ. Bokova, παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τον σεβασμό μου, το θαυμασμό μου και την αλληλεγγύη μου απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντί σας, διότι έχετε εδώ να αντιμετωπίσετε πάρα πολλές προκλήσεις, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλές ευκαιρίες από τις οποίες θα μπορούσατε να επωφεληθείτε. Όπως ξέρετε, η ιστορία της Ελλάδας, ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η κληρονομιά της Ελλάδας, είναι κάτι το οποίο είναι εμβληματικό για μας και το βλέπουμε κάθε μέρα στο σύμβολο του Οργανισμού μας που είναι ο Παρθενώνας και που για μας αντιπροσωπεύει την πραγματική αξία».

Τέλος, η κ. Βαρδινογιάννη καλωσόρισε, επίσης, και την σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας, κ. Σίσσυ Παυλοπούλου, την σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, κ. Άντρη Αναστασιάδη και την σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, κ. Odeta Nishani.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε