Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Συνταγή για βασιλόπιτα από Αργυρώ, Βακιάρο, Ρουβά και Μακρυνιώτη

Συνταγή για βασιλόπιτα από Αργυρώ, Βακιάρο, Ρουβά και Μακρυνιώτη

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ: Θέλετε φέτος να ξεφύγετε από την κλασική βασιλόπιτα; Η Αργυρώ, ο Λάμπρος Βακιάρος, ο ΑΠόστολος Ρουβάς και ο Δημήτρης Μακρυνιώτης προτείνουν συνταγές για μία πρωτότυπη βασιλόπιτα.

Μόλις λίγες ώρες πριν την Πρωτοχρονιά, και η βασιλόπιτά έχει την τιμητική της. Παραμονή πρωτοχρονιάς, άλλωστε, χωρίς βασιλόπιτα δεν γίνεται! Είναι η εποχή που η βασιλόπιτα βρίσκεγται σε κάθε εορταστικό τραπέζι, και όλοι περιμένουμε πώς και πώς για ένα λαχταριστό κομμάτι.

O Απόστολος Ρουβάς μας φτιάχνει βασιλόπιτα

Ο Απόστολος Ρουβάς, μάς φτιάχνει χριστουγεννιάτικη βασιλόπιτα με βιτάμ soft, πορτοκάλι και κάρδαμο.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
400 γρ. κλασικό
400γρ. ζάχαρη
6 αυγά
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. σπόρους κάρδαμου κοπανισμένους
200 γρ. αμύγδαλα ανάλατα ωμά λευκά σε σκόνη
100 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
250 γρ. κράνμπερι αποξηραμένα.

Βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ

ΥΛΙΚΑ
250 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. χλιαρό γάλα
Στερεά υλικά
1/2 κ.γλ. αλάτι
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 2 κύβους νωπή
140 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες
Για τη γέμιση
2-3 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
2 κ.σ. νερό
1 φλ. ξανθές σταφίδες
3/4 φλ. κόντιτα κίτρινων φρούτων
1/4 κ.γλ. ξύσμα λεμόνι (ακέρωτο)
1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι (ακέρωτο)
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.σ. κρύο βούτυρο για το ψήσιμο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε μπολ, το βούτυρο, τα αβγά, το γάλα και την υγρή βανίλια, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.

Ζυμώνουμε για 1′-2′ σε χαμηλή ταχύτητα και δυναμώνουμε το μίξερ στο δυνατό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 6′-8′ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό. Βουτυρώνουμε ελαφρά τα δάχτυλά μας και αδειάζουμε τη ζύμη μέσα σε βουτυρωμένο μπολ. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ½ ώρα.

Για την γέμιση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις σταφίδες και το κονιάκ και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις βράσουν αφαιρούμε τις σταφίδες και τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες, το ξύσμα λεμόνι και πορτοκάλι, την κόντιτα φρούτων και το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, βουτάμε τα χέρια σε λίγο βούτυρο και αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. Την πατάμε να ξεφουσκώσει. Προσθέτουμε τη γέμιση. Ζυμώνουμε τη ζύμη να πάρει μέσα όλα τα υλικά (αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στον κάδο του μίξερ, να ρίξουμε δηλαδή τη γέμιση μέσα τη ζύμη και να προσθέσουμε τη γέμιση.

Βουτυρώνουμε βαθύ ταψί 30 ή 32 εκ. και το ντύνουμε με λαδόκολλα. Κόβουμε λωρίδες λαδόκολλα και τις κολλάμε περιμετρικά στα τοιχώματα του ταψιού. Πιάνουμε τη ζύμη και τη φορμάρουμε σε μπάλα. Όλες οι ενώσεις πρέπει να είναι προς τα κάτω και η πάνω πλευρά που θα βλέπουμε να είναι λεία και φουσκωτή.

Η ζύμη πρέπει να καλύπτει το σκεύος μέχρι τη μέση για να έχει περιθώριο να σηκωθεί στο φούσκωμα. Αλλιώς θα χυθεί έξω στο ψήσιμο. Πατάμε ελαφρά τη ζύμη μπάλας να πλατύνει.

Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να φουσκώσει για 45’ στο φούρνο στους 50° C.

Αφού φουσκώσει η βασιλόπιτα, με πολύ κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε σταυρό στο κέντρο της βασιλόπιτας, βάζουμε το φλουρί και ακουμπάμε πάνω το κρύο κομμάτι βούτυρο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 50′-1 ώρα να φουσκώσει κι άλλο να ροδίσει και να κάνει κρούστα η επιφάνεια

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 30΄, ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει καλά την τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας για να διατηρήσει τη φρεσκάδα της.

Αχνίζουμε τη βασιλόπιτα και γράφουμε ευχές με λιωμένη σοκολάτα.

Ο pastry chef Δημήτρης Μακρυνιώτης φτιάχνει κέικ βασιλόπιτα

Σοκολατένια βασιλόπιτα από τον Λάμπρο Βακιάρο

Ο Λάμπρος Βακιάρος για άλλη μία φορά δίνει στους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» μία ξεχωριστή ιδέα για σοκολατένια βασιλόπιτα.

Υλικά
Για τη βασιλόπιτα:
200γρ. βούτυρο αγελάδος, 320γρ. ζάχαρη άχνη, 4 αυγά, 120γρ. γάλα, 60γρ. κονιάκ, 320-350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 5γρ. baking powder, 4γρ. μαγειρική σόδα, 5γρ. κανέλα, 80γρ. αμύγδαλο τριμμένο.

Για το mirror glaze:
10γρ. ζελατίνη, 125γρ. νερό, 220γρ. ζάχαρη, 150γρ. κουβερτούρα, 30γρ κακάο, 80γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά.

Εκτέλεση
Για τη βασιλόπιτα
Βήμα 1: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Βήμα 2: Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και με το ‘Κ’ χτυπάμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Βήμα 3: Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πρώτο αυγό και μόλις αυτό ενσωματωθεί στο μείγμα προσθέτουμε το δεύτερο κοκ. Προσθέτουμε το γάλα και το κονιάκ και μόλις δούμε ότι έχουν ομογενοποιηθεί σταματάμε το μίξερ.
Βήμα 4: Προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, τη κανέλα και το τριμμένο αμύγδαλο και με μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, κάνοντας απαλές κινήσεις, ομογενοποιούμε το μείγμα.
Βήμα 5: Βουτυρώνουμε ένα τσέρκι 26 – 28 εκ. πολύ καλά (και περιμετρικά μέχρι πάνω) και το αλευρώνουμε πάρα πολύ καλά.
Βήμα 6: Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο τσέρκι και βάζουμε το φλουρί, το οποίο το έχουμε τυλίξει με ένα αλουμινόχαρτο.
Βήμα 7: Ψήνουμε για 45 λεπτά ή έως ότου μια οδοντογλυφίδα να βγεί ‘καθαρή’ από το εσωτερικό της βασιλόπιτας.
Βήμα 8: Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και ιδανικά μεταφέρουμε για 2 ώρες στη κατάψυξη. 

Για το mirrorglaze
Βήμα 1: Σε παγωμένο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης.
Βήμα 2: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και μόλις πάρει μία βράση σιγοβράζουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και με έναν αυγοδάρτη ομογενοποιούμε καλά. Προσθέτουμε και το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και τέλος στύβουμε καλά της μουλιασμένες ζελατίνες και της ομογενοποιούμε κι αυτές στο μείγμα.
Βήμα 3: Μεταφέρουμε το γάσο σε μια μικρή κανάτα. Προαιρετικά με έναν πολτοποιητή χειρός χτυπάμε το μείγμα για 1’ και στη συνέχεια το σουρώνουμε από σε ένα ψιλό σουρωτήρι.
Βήμα 4: Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει μέχρι να φτάσει περίπου στους 30 βαθμούς.
*Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα ωραίο γλάσο το οποίο θα αγκαλιάσει το κέικ αν είναι πολύ ζεστό δεν θα μπορέσει να σταθεί πάνω στο κέικ, αντιθέτως αν κρυώσει πολύ δε θα μας δώσει ωραίο τελική εικόνα.
Βήμα 5: Ξεφορμάρουμε την βασιλόπιτα και με ένα μαχαίρι κόβουμε παράλληλα την επιφάνεια της έτσι ώστε να έρθει σε επίπεδο σχήμα. Την αναποδογυρίζουμε και την μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει μία σχάρα. (Εναλλακτικά μπορούμε να γυρίσουμε ανάποδα ένα μπολ το οποίο η επιφάνεια του να καλύπτει τουλάχιστον τα 2/3 της βασιλόπιτας.
Βήμα 6: Περιχύνουμε με το γλάσο στο κεντρικά της βασιλόπιτας μέχρι το γλάσο να καλύψει όλη την επιφάνεια. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια με μία σπάτουλα αφαιρούμε τις σταγόνες που θα έχουν δημιουργηθεί στο κάτω μέρος για να δώσουμε καλύτερη εμφάνιση. Μεταφέρουμε με μία σπάτουλα σε μια πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις