Ελλάδα

Συνταγματική η συγκρότηση των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφύγων

Σύμφωνη με το Σύνταγμα είναι η συγκρότηση των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφύγων με τη συμμετοχή σε αυτές εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών. Αυτό αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της.

Όπως επισημαίνεται στις υπ΄ αριθμ. 1237 και 1238/2017 αποφάσεις της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αντίκειται στο άρθρο 90 του Συντάγματος και στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων η διάταξη εκείνη του νόμου 4375/2016 που προβλέπει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί των Διοικητικών Δικαστηρίων, που μετέχουν στις ανεξάρτητες επιτροπές προσφυγών, τοποθετούνται από τον γενικό Επίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και όχι από το Δικαστικό Συμβούλιο. Και αυτό γιατί δεν πρόκειται για τοποθέτηση δικαστικού λειτουργού σε δικαστήριο.

Παράλληλα, αποφάνθηκε η Ολομέλεια ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της αμεροληψίας από το γεγονός ότι οι δικαστές που συμμετέχουν στις εν λόγω επιτροπές, θα μετέχουν ενδεχομένως μελλοντικά στην σύνθεση των Διοικητικών Εφετείων που θα κληθούν να δικάσουν υποθέσεις άλλων διαδίκων με αίτημα την ακύρωση άλλων πράξεων των επιτροπών αυτών.

Επίσης, η Ολομέλεια απέρριψε τον ισχυρισμό των δυο Σωματείων ότι η σύνθεση των εν λόγω επιτροπών έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως και έγινε.Στην Ολομέλεια του ΣτΕ είχαν παραπεμφθεί λόγω σπουδαιότητας οι δύο αυτές υποθέσεις από την αυξημένη 7μελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μέλος του ISIS δήλωνε ο 32χρονος που επιτέθηκε σε ανήλικες στο Αιγάλεω - «Δέχτηκα εντολές για τις πυρκαγιές από άλλο μέλος, που μένει στο Παγκράτι»
«Δήλωνε κατά καιρούς 3, 4 διαφορετικές διευθύνσεις και δεν ίσχυε καμία από αυτές», σύμφωνα με το Mega - «Για κάθε εμπρησμό μου έδιναν 100 ευρώ» ομολόγησε στην Πυροσβεστική
Ο 32χρονος Παλαιστίνιος
16
Φωτογραφίες ντοκουμέντα από τον πρώτο εμπρησμό του 32χρονου που επιτέθηκε στις ανήλικες στο Αιγάλεω
Ο 32χρονος είχε μπει στη χώρα μας από την Κω στις 12 Μαΐου του 2024, κατέθεσε αίτηση ασύλου καθώς ήταν πρόσφυγες πολέμου και αφού την ελαβε έφτασε στην Αθήνα , όπου δεν ειχε μόνιμη κατοικία και ο ίδιος δήλωνε άστεγος
Ο 32χρονος Παλαιστίνιος με συριακή υπηκοότητα που συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ 5
Χειροπέδες σε 25χρονο στο Χαλάνδρι για παιδική πορνογραφία - Απειλούσε ανήλικες για να του δώσουν γυμνές φωτογραφίες και βίντεο
Απειλούσε τα θύματά του και απαιτούσε να του στείλουν και άλλες φωτογραφίες, απειλώντας τα ότι θα δημοσίευε τις φωτογραφίες τους ή θα τις προωθούσε σε άλλα άτομα
Τα ευρήματα στο σπίτι του 25χρονου 3
«Με νάρκωσε και με έκλεψε» λέει ο 42χρονος για την οικιακή βοηθό στη Γλυφάδα - «Δεν έχω καμία σχέση» απαντά η ίδια
«Όταν ξύπνησα πήγα στους γείτονές μου και ζήτησα βοήθεια, τους ζήτησα να καλέσουν την αστυνομία, ήμουν χάλια, δεν έχω πάρει ποτέ ναρκωτικά. Τότε κατάλαβα ότι μου λείπουν χρήματα και κινητά»
Η οικιακή βοηθός στη Γλυφάδα 7