Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Συνταγματική η συγκρότηση των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφύγων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σύμφωνη με το Σύνταγμα είναι η συγκρότηση των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφύγων με τη συμμετοχή σε αυτές εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών. Αυτό αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της.

Όπως επισημαίνεται στις υπ΄ αριθμ. 1237 και 1238/2017 αποφάσεις της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αντίκειται στο άρθρο 90 του Συντάγματος και στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων η διάταξη εκείνη του νόμου 4375/2016 που προβλέπει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί των Διοικητικών Δικαστηρίων, που μετέχουν στις ανεξάρτητες επιτροπές προσφυγών, τοποθετούνται από τον γενικό Επίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και όχι από το Δικαστικό Συμβούλιο. Και αυτό γιατί δεν πρόκειται για τοποθέτηση δικαστικού λειτουργού σε δικαστήριο.

Παράλληλα, αποφάνθηκε η Ολομέλεια ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της αμεροληψίας από το γεγονός ότι οι δικαστές που συμμετέχουν στις εν λόγω επιτροπές, θα μετέχουν ενδεχομένως μελλοντικά στην σύνθεση των Διοικητικών Εφετείων που θα κληθούν να δικάσουν υποθέσεις άλλων διαδίκων με αίτημα την ακύρωση άλλων πράξεων των επιτροπών αυτών.

Επίσης, η Ολομέλεια απέρριψε τον ισχυρισμό των δυο Σωματείων ότι η σύνθεση των εν λόγω επιτροπών έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως και έγινε.Στην Ολομέλεια του ΣτΕ είχαν παραπεμφθεί λόγω σπουδαιότητας οι δύο αυτές υποθέσεις από την αυξημένη 7μελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε