Δευτέρα, 27 Μαΐ
24oC Αθήνα

Συντάξεις – Αναδρομικά: Ποιοι βγαίνουν έως και δυο χρόνια νωρίτερα!

Συντάξεις – Αναδρομικά: Ποιοι βγαίνουν έως και δυο χρόνια νωρίτερα!

Χιλιάδες ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση θα βγουν νωρίτερα στην σύνταξη.
Ποιοι είναι εκείνοι που θα πάρουν αναδρομικά.
Όσοι έχουν πάρει ήδη σύνταξη με τη νέα εγκύκλιο δικαιούνται και αναδρομικά!

Τουλάχιστον 80.000 ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ μπορούν να βγουν στην σύνταξη έως και δυο χρόνια νωρίτερα σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ. Η εγκύκλιος αφορά τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που έχουν και χρόνο διαδοχικής ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ.

Από το παράθυρο που ανοίγει, ωφελούνται και ασφαλισμένοι 60 – 62 ετών που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης και αυτή απορρίφθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Με τη νέα ερμηνεία μπορούν τώρα να επανέλθουν και να κάνουν νέα αίτηση για σύνταξη. Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση “ψαλιδίζει” μέχρι και 24 μήνες τα όρια ηλικίας και αφορά δυο κατηγορίες ασφαλισμένων:

1) Γυναίκες μητέρες ανήλικων που είχαν ανήλικο παιδί και είχαν συμπληρώσει παράλληλα 5.500 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή, 18,4 έτη ασφάλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρώην ΟΑΕΕ και νυν ΕΦΚΑ μπορούν πλέον να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62.

2) Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012 αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 χρόνια της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου 2015 και, συνεπώς, δεν θεμελίωσαν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.

Επίσης, για όσους έχουν ήδη πάρει σύνταξη από 13/05/2016 και μετά, έχοντας διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση έρχονται και αναδρομικά καθώς αποκτούν δικαίωμα επανυπολογισμού της σύνταξης από τον ΕΦΚΑ παίρνοντας προσαύξηση που φτάνει έως και τα 110 ευρώ το μήνα από την ημερομηνία που βγήκαν στην σύνταξη.

Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ και Ελεύθερο Τύπο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις