Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Σύψας – Κορονοϊός: Tο κακό σενάριο για το δεύτερο κύμα – Πώς θα μπουν οι μάσκες στα σχολεία

Σύψας – Κορονοϊός: Tο κακό σενάριο για το δεύτερο κύμα – Πώς θα μπουν οι μάσκες στα σχολεία

Σε δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται η Ελλάδα. Τα κρούσματα παραμένουν καθημερινά σε υψηλό επίπεδο με την ανησυχία να μεγαλώνει.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δεν έκρυψε ότι η χώρα μας πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να νικήσει τον κορονοϊό. Μίλησε για το άνοιγμα των σχολειών άλλα και για το δεύτερο κύμα που προκαλεί προβληματισμό.

«Ο κορονοϊός επιμένει. Έχουμε διασπορά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Έχουμε ευρεία διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Μας ανησυχούν και τα κρούσματα στα γηροκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open.

«Πρέπει οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας», επανέλαβε και αναφέρθηκε και στο θέμα της ισπανικής γρίπης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι».

Είπε μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική αβεβαιότητα σε σχέση με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Γι’ αυτό και επανέλαβε ότι τα μοναδικά «όπλα» για να νικηθεί ο κορονοϊός είναι αποστάσεις, απολυμάνσεις χεριών, μάσκες και αποφυγή συγχρωτισμού.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο άνοιγμα των σχολείων. «Τα παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες του κορονοϊού», ήταν το μήνυμα που έστειλε, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο δείκτης R δεν θα αυξηθεί από τα παιδιά αλλά εξαιτίας των μεγάλων που δείχνουν χαλαρή συμπεριφορά.  «Με πολύ αυστηρούς κανόνες θα ανοίξουν τα σχολεία» τόνισε χαρακτηριστικά εξηγώντας πότε τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα: «Τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα μόνο όταν συγχρωτιστούν, όταν δηλαδή πλησιάσουν άλλα παιδιά. Οι μαθητές στα σχολεία θα λειτουργούν σε ομάδες, ενώ οι τάξεις δεν θα είναι μαζί με άλλες. Τα διαλείμματα εξάλλου θα είναι ξεχωριστά».

Δείτε όσα είπε ο κ. Σύψας:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις