Τα 667 κρούσματα φέρνουν πιο… κοντά μάσκες παντού και τοπικά lockdown

Το μαύρο ρεκόρ των 667 κρουσμάτων σόκαρε τους πάντες και προκαλεί «κόκκινο» συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς. Νυχτερινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Ορόσημο η Παρασκευή για το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Φλερτάρουν με τοπικό lockdown Ιωάννινα και Καστοριά, μια ανάσα από το «πορτοκαλί» η Θεσσαλονίκη.

Η χθεσινή καταγραφή των 667 ημερησίων κρουσμάτων κορονοϊού δεν αποτελεί μόνον αρνητικό ρεκόρ από την πρώτη, κιόλας, φάση της πανδημίας. Ούτε καν ένα καμπανάκι κινδύνου, αλλά κανονικό συναγερμό για την κυβέρνηση και τους ειδικούς, οι οποίοι αναζητούν τις βέλτιστες λύσεις για την ανάσχεση της διασποράς του ιού όσο το δυνατόν συντομότερα. Να μην «απλωθεί», δηλαδή, στην κοινότητα ο ιός και δοκιμαστεί έτσι το σύστημα υγείας.

Αυτή ήταν και η εντολή που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου με τους επιστήμονες της Υγείας και την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, φέρνοντας κατ’ ουσίαν λίγες ώρες νωρίτερα την προγραμματισμένη σύσκεψη του πρωινού της Τετάρτης, λόγω του ταξιδιού του στη Λευκωσία για την τριμερή Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.

Click4more Κορονοϊός: Σε ασφυκτικό κλοιό όλη η χώρα – Οι “κόκκινες” περιοχές στην Αττική και η επέλαση του ιού στη βόρεια Ελλάδα

Κρίθηκε έτσι πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, ωστόσο κατά τη σύσκεψη δεν αποφασίστηκαν μέτρα παρά μόνον έγινε μια εκτεταμένη επανεκτίμηση της κατάστασης και των δεδομένων που φέρνει το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων.

Μοιραία λοιπόν γι’ ακόμη μία εβδομάδα τίθεται ως ορόσημο η Παρασκευή, όταν θα γίνει η επόμενη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το ζήτημα.

Δεν αποκλείεται πάντως η Θεσσαλονίκη να μπει σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί συναγερμός ή «επίπεδο 3») ακόμη κι εντός της ημέρας, ενώ Ιωάννινα και Καστοριά βρίσκονται ένα βήμα πριν από το τοπικό lockdown – όπως αυτό που ισχύει ήδη στην Κοζάνη.

Στο τραπέζι λέγεται, επίσης, ότι επανήλθε η πρόταση για καθολική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον για τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο – συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Αττικής, αλλά, όπως όλα δείχνουν, σε δεύτερο χρόνο.

Click4more Μαγιορκίνης: «Αλλάξτε συνήθειες»! Δραματική έκκληση σε νέους και καπνιστές για τον κορονοϊό

Σε πορτοκαλί συναγερμό είναι πιθανόν να περάσουν, επίσης, Κορινθία και Βοιωτία, ενώ υπό παρακολούθηση είναι η εξέλιξη του φαινομένου στις Σέρρες.

Τα μέτρα σε κάθε περίπτωση θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν θα είναι οριζόντια, ενώ θ’ ακολουθούν τη λογική του χάρτη επικινδυνότητας που έχει θεσπίσει η Πολιτική Προστασία.

Το λάθος μήνυμα

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την ανάκληση της απόφασης για τη διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου έστω και με περιορισμένο αριθμό θεατών, τονίζεται από την κυβέρνηση πως θα έστελνε το λάθος μήνυμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Διευκρινίζεται πάντως επί της ουσίας ότι είχε ήδη καταρτιστεί συγκεκριμένο πλαίσιο με απόλυτο σεβασμό προς τους κανόνες και τα μέτρα αυτοπροστασίας που είναι απαραίτητο να τηρούνται για το σεβασμό της δημόσιας υγείας.

Εκείνο, ωστόσο, που βάρυνε το κλίμα και οδήγησε τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της αρχικής απόφασης ήταν η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα, αλλά και οι αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων στο εσωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Ελλάδα: Ιδανικός προορισμός για γαμήλια ταξίδια Σουηδών και Φινλανδών

Ελλάδα: Ιδανικός προορισμός για γαμήλια ταξίδια Σουηδών και Φινλανδών

Την Ελλάδα «ψηφίζουν» οι Σκανδιναβοί τον μήνα Ιανουάριο. Η χώρα μας προβάλλεται με εκτενή αφιερώματα ως ιδανικός προορισμός γαμήλιου τουρισμού και διακοπών, τόσο στην Φινλανδία ... Διαβάστε περισσότερα
Άρειος Πάγος: Εγκύκλιος με αυστηρές συστάσεις στους εισαγγελείς για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης

Άρειος Πάγος: Εγκύκλιος με αυστηρές συστάσεις στους εισαγγελείς για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης

«Πέπλο» προστασίας θέτει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης μετά και τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκου, Σοφίας Μπεκατώρου. Ο πρώτος τη ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Πόσοι έχουν κάνει το εμβόλιο μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και σε ποιες περιοχές

Κορονοϊός: Πόσοι έχουν κάνει το εμβόλιο μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και σε ποιες περιοχές

Συνολικά 85.223 Έλληνες πολίτες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού μέχρι σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα ... Διαβάστε περισσότερα