Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Τα Bradley Μ2Α2 των ΗΠΑ θέλει το ΓΕΣ – Εντείνεται η πίεση για παραχώρηση 500 ΤΟΜΑ

Τα Bradley Μ2Α2 των ΗΠΑ θέλει το ΓΕΣ – Εντείνεται η πίεση για παραχώρηση 500 ΤΟΜΑ

Το ΓΕΣ έχει στο «στόχαστρό» του τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Bradley M2A2 από τα αποθέματα του από τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ και είναι αποφασισμένο να εντείνει την πίεση προς τους Αμερικανούς με την συνδρομή και της πολιτικής ηγεσίας ώστε να τα αποκτήσει.

Οι ΗΠΑ φαίνεται πως είναι έτοιμες, εκτός από το «πράσινο φως» για την πώληση των μαχητικών F-35, να παραχωρήσει στον ελληνικό στρατό και μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα από το πλεονάζων υλικό και των τριών Κλάδων, μεταξύ αυτών και τα Τεθωρακισμένα Bradley M2A2, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη.

Για τον Στρατό Ξηράς, τη δεδομένη χρονική συγκυρία, μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες δεν είναι άλλη από την ενίσχυση με ΤΟΜΑ τα οποία λείπουν τόσο από τις Μηχανοκίνητες όσο κυρίως από τις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες του Δ’ Σώματος Στρατού.

Το ενδεχόμενο αγοράς καινούργιων ΤΟΜΑ, όπως τα LYNX, φαίνεται ότι έχει πλέον αποκλειστεί τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον εξαιτίας του πολύ μεγάλου κόστους, την ώρα που όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα επανεξετάζονται. Σε κάθε περίπτωση πάντως αμέσως μετά τις κρίσεις, η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα κληθεί να καταθέσει τις προτάσεις της.

Η απόφαση των Αμερικανών, έπειτα από τα συνεχή αιτήματα του ΓΕΣ να αποδεσμεύσουν και να παραχωρήσουν στην Ελλάδα σε πρώτη φάση 62 ΤΟΜΑ Bradley M2A2, αποτελεί, όπως τονίζει το Στρατιωτικό Επιτελείο, την απαρχή μιας ενίσχυσης από την Ουάσιγκτον να ενισχύσει του αρματικού δυναμικού του Ελληνικού Στρατού.

Όμως, 62 ΤΟΜΑ δεν αρκούν ούτε καν για να εξοπλίσουν δύο Τάγματα.

Ήδη η στρατιωτική ηγεσία επανήλθε και ζητά αρχικά την αύξηση των Bradley υπό άμεση παραχώρηση ενώ θέτει εκ νέου ζήτημα για την απόκτηση έως και 500 TOMA. To ΓΕΣ γνωρίζει ότι στις αποθήκες του US Army υπάρχουν διαθέσιμα πολύ περισσότερα Bradley, όχι μόνο της αρχικής έκδοσης M2A0 αλλά αναβαθμισμένα Μ2Α2 Operation Desert Storm, τα οποία ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Τα Μ2Α2 ΟDS διαθέτουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με την αρχική έκδοση και σύμφωνα με τους Έλληνες Επιτελείς μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά αξιόπιστη λύση και να αντικαταστήσουν τα γερασμένα ελληνικά Μ-113 Α1 τα οποία ξεπερνούν πλέον τα 50 χρόνια υπηρεσίας.

Και μπορεί να μην συγκρίνονται με τα M2A4, τα οποία άρχισαν να παραδίδονται στον Αμερικανικό Στρατό από το 2015, ωστόσο μπορούν να σταθούν στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων και σίγουρα απέναντι στα Τουρκικά ACV-15.

Με δεδομένη την αδυναμία της Ελλάδας να δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό για να εκσυγχρονίσει τα M2A0, τα M2A2 αποτελούν όχι μια λύση ανάγκης αλλά ένα ΤΟΜΑ που μπορεί να επιχειρεί δίπλα στα πανίσχυρα Ελληνικά Leopard και σίγουρα διαθέτει ταχύτητα, ισχύ πυρός και θωράκιση μακράν καλύτερη των απαρχαιωμένων M-113 A1.

Τα στοιχεία των Bradley M2A2

Διαθέτουν κινητήρα 600 ίππων που τους δίνει δυνατότητα να αναπτύξουν ταχύτητα 65 χλμ. και να αγγίξουν σε επιχειρησιακή εμβέλεια τα 480 χλμ. Μεταφέρουν εξαμελή ομάδα στρατιωτών συν τα τρία μέλη του πληρώματος (αρχηγός, πυροβολητής και οδηγός).

Το πυροβόλο M242 25mm, οι δύο αντιαρματικοί TOW και το συζυγές πολυβόλο 7,62mm τους δίνει σημαντική ισχύ πυρός ενώ διαθέτουν επιπλέον θωράκιση για πυρομαχικά 30mm αλλά και δυνατότητα τοποθέτησης ενεργής θωράκισης.

Ενώ και στα ηλεκτρονικά του, η αναβάθμιση περιλαμβάνει νέα συστήματα μεταξύ των οποίων και αυτό που δίνει δυνατότητα εντοπισμού εισερχόμενου βλήματος.

Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς / Πηγή: onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις