Ελλάδα

Τα ελληνικά φιλέτα στα οποία θέλει να επενδύσει η Γαλλία

- Και τα νερά και τα τρένα, αλλά και το φυσικό αέριο είναι στο στόχαστρο των Γάλλων
- Η επίσκεψη Ολάντ σε αντίθεση με εκείνη της Μέρκελ σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας σε “στρατηγικό” επίπεδο
- Η κυβέρνηση βλέπει ευκαιρίες σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων και στρατηγικών συμμαχιών

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις.

Ενόψει ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων ΔΕΚΟ ο Πρωθυπουργός ονομάτισε συγκεκριμένους τομείς για τους οποίους μεγάλες γαλλικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον, απευθύνοντας εμμέσως πλην σαφώς πρόσκληση να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Γάλλων τόσο για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ όσο και για επενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος. Ένας ακόμη τομέας στον οποίο οι Γάλλοι θέλουν να μπουν έντονα στο παιχνίδι είναι ο τομέας των μεταφορών και των Logistics δηλαδή στο πακέτο που αφορά τον ΟΣΕ και το κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο.

Ουσιαστικά σε επίπεδο επενδύσεων οι γαλλικές εταιρείες θα χρησιμοποιηθούν ως αντίβαρο και ίσως και ως μέτρο πίεσης στις γερμανικές.

Μπορεί η επίσκεψη Μέρκελ να είχε σκοπό να περάσει το μήνυμα πως η χώρα μένει στο ευρώ, ωστόσο συνδυάστηκε με τις πολιτικές λιτότητας. Η επίσκεψη Ολάντ επικοινωνιακά έχει το χαρακτήρα της επόμενης ημέρας.

Κάποιες εκφράσεις Σαμαρά και Ολάντ δείχνουν επίσης ότι η επόμενη ημέρα πάει… μακρυά σε βάθος δεκαετιών καθώς και οι δύο με έμφαση αναφέρθηκαν στα κοιτάσματα του ελλαδικού χώρου με τον Α. Σαμαρά να κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε αυτά χαρακτηρίζοτνάς τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης

“Προσανατολιζόμαστε στην φιλία και στην συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Σύντομα θα επισκεφθώ την Τουρκία. Ορισμένες συμπεριφορές όμως δεν βοηθούν. Το Δίκαιο της Θάλασσας το έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, που θα το ασκήσει με τις σωστές κινήσεις. Θα λύσουμε τα προβλήματα ειρηνικά. Η Ελλάδα θα γίνει κόμβος υδρογονανθράκων και εφοδιασμού όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Η απάντηση Ολάντ σε αυτό το σημείο έχει ιδιαίτερη σημασία.
“Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη υδρογονανθράκων. Εδώ θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αν η Γαλλία μπορεί να συμβάλει στο να γίνει από κοινού διερεύνηση πλουτοπαραγωγικών πόρων θα το κάνει” είπε ο Γάλλος πρόεδρος αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει Ευρωπαϊκή υπόθεση η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Δηλώσεις ιδιαίτερα σημαντικές την ώρα που παίζεται ένα παγκόσμιο παιχνίδι με τεράστια συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Φρανσουά Ολάντ: Ψάξτε για πετρέλαιο, σας καλύπτω!

Οι κοινές διακοπές Μοσκοβισί-Στουρνάρα και τα… γαλλικά του Μανιτάκη

Το αστείο του Σαμαρά στον Ολάντ για το μάτι του – VIDEO

Ελληνικό χρώμα στο twitter και το facebook του Γάλλου Προέδρου

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την 62χρονη που έθαψε τη μητέρα της στην Βοιωτία - «Της έλεγε "δεν σε κοιτάω, έτσι θα πεθάνεις"»
Το σχέδιο της 62χρονης να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να πάει με τον γιο της στη Γερμανία - Όσα αποκάλυψαν πρώην φίλες και γειτόνισσες της διευθύντριας των ΚΕΠ για το πώς συμπεριφερόταν στην 91χρονη μητέρα της
Το σημείο που είχε θάψει η 62χρονη την ηλικιωμένη μητέρα της
Πύραυλοι PULS: Το «μακρύ χέρι» που αλλάζει τις ισορροπίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις και ο Predator Hawk Extra Range
Το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα όχι μόνο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ήδη έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την απόκτηση του μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις
Το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα PULS
Νέο CSR School με χορηγό την COSMOTE TELEKOM
Το 7ο CSR School διοργανώνει για το 2025 το CSR HELLAS, το οποίο στηρίζει με χορηγία η COSMOTE TELEKOM. Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα...
Νέο CSR School με χορηγό την COSMOTE TELEKOM
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις που εντοπίστηκαν στο προϊόν «Dried Osmotic Apricot - Βερίκοκο Αφυδατωμένο», είναι αλλεργιογόνα συστατικά και μπορούν να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία σε αυτά
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου