Ελλάδα

“Τα θεωρητικά αντικείμενα” στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την ατομική έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη με τίτλο «Τα θεωρητικά αντικείμενα. Έργα 2017-2020», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Ηλίας Παπαηλιάκης (γ. 1970), ένας από τους πιο δραστήριους και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, συνδιαλέγεται διαρκώς με την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής. Η έκθεσή του, με τίτλο «Τα θεωρητικά αντικείμενα. Έργα 2017-2020», περιλαμβάνει έργα της τελευταίας τριετίας: πίνακες, σχέδια και γλυπτά. Το «θεωρητικό αντικείμενο» στο έργο του Παπαηλιάκη είναι αντικείμενο σπουδής και έρευνας: είναι το ανθρώπινο σώμα, η βία και η ιστορία, η τέχνη και η αρχαιολογία, το τοπίο και η φύση, η γενεαλογία της επιθυμίας, η ιστορία του πολιτισμού, «τα πολιτιστικά αχνάρια του παρελθόντος»· είναι η αρχαιότητα και η «μεταθανάτια ζωή της», για να θυμηθούμε τον περίφημο ‘Ατλαντα της Μνημοσύνης του Aby Warburg.

Η έκθεση του Παπαηλιάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη αποτελείται από τις ενότητες: «Μελέτες για έναν σκεπτόμενο» (2008-2018), δεκαοκτώ λάδια που φανερώνουν το μεταβατικό στάδιο και την έρευνα που προηγήθηκε μέχρι ο καλλιτέχνης να οδηγηθεί στη σχηματική ζωγραφική· «Τα αρχαϊκά μέλη» (2018-2019), επτά έργα με χρώματα λαδιού σε καμβά, στην πλειονότητά τους πορτρέτα, που εγκαινιάζουν τη νέα φάση της ζωγραφικής του· πέντε «ορφανά» έργα, μεταξύ των οποίων Ο Μπαμπαγιάγκος (2019), που δεν ανήκουν σε κάποια σειρά, παρότι υφολογικά σχετίζονται με «Τα αρχαϊκά μέλη»· «Ο πολεμιστής και ο ύπνος» (2019-2020), που απαρτίζεται από εννέα πίνακες ίδιων διαστάσεων (2×2 μ.), με πιο αναγνωρίσιμο το Ο γλύπτης και η κοιμωμένη (2019)· καθώς και έξι νέα έργα, όπως τα ‘Αντρας με σύννεφο, Ο βασιλιάς και οι φρουροί, Μοναχός σε χαμηλό ορίζοντα, όλα του 2020. Τις παραπάνω ενότητες συμπληρώνουν 250 σχέδια με μελάνι ή μολύβι σε χαρτί, όπως η σειρά «Το σχήμα του ουρανού» (2020) και πέντε μεγάλα έργα από τη σειρά «Ορλάντο» (2019), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Virginia Woolf, μια σειρά ακουαρέλες μικρού μεγέθους και αφαιρετικής τεχνοτροπίας, καθώς και δύο ζωόμορφα γλυπτά από χαρτόνι με τίτλο Ο αριστερός φρουρός και Ο αριστερός φρουρός αμυνόμενος, αμφότερα του 2020.

Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος.

Στον εκθεσιακό χώρο θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Διάρκεια έκθεσης: 17 Σεπτεμβρίου – 29 Νοεμβρίου 2020

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ζήτημα χρόνου να "φύγει" ο Μαζωνάκης, το θέμα είναι που θα "έσκαγε" η βόμβα» - Σοκάρουν τα πρώτα λόγια του γιατρού μέσα από τη φυλακή
Το έγγραφο στον ΙΣΑ για τα μηχανήματα πλασμαφαίρεσης με αναφορά σε «προσάρτημα οζονοθεραπείας περί αφαίρεσης» - Εντοπίστηκε παράνομη σάουνα σε άλλο ιατρείο των γιατρών
Ο Γιώργος Μαζωνάκης και ο 58χρονος γιατρός
22
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Νέες καταγγελίες για το ιατρείο στο Κολωνάκι – «Οι επισκέψεις και τα σκευάσματα ήταν 5.500 την κάθε φορά»
Νέες καταγγελίες ασθενών βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το ιατρείο του Κολωνακίου στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Μαζωνάκης
Στιγμιότυπο από την είσοδο της κλινικής όπου έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Μαζωνάκης 6