Ελλάδα

Ταξίδι στη γαστρονομία: Η εκλεκτή κουζίνα της Λακωνίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ποικιλία προϊόντων της λακωνικής γης σε συνδυασμό με τις συνθήκες καλλιέργειας, ανέπτυξαν εδώ και αιώνες μια αναγκαστική γαστρονομική δημιουργικότητα εκ μέρους των κατοίκων, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απ’ τις κουζίνες περιοχών με ευνοϊκότερες συνθήκες παραγωγής.

Η βάση της κουζίνας εδώ είναι το ελαιόλαδο. Η ελιά καλλιεργείται στην περιοχή από τα αρχαία χρόνια, προσφέροντας τους πολύτιμους καρπούς της, τις βρώσιμες ελιές, και το μοναδικής υφής και γεύσης ελαιόλαδο.

Η υψηλή ποιότητά του και οι πολλές ποικιλίες ελαιόλαδου που χαρίζει η λακωνική γη, οφείλονται στο μικροκλίμα της περιοχής.

Το τοπικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται κυρίως από τις ποικιλίες «Αθηνολιά», «Κουτσουρολιά» και «Κορωναίικη».

Από τα λακωνικά ελαιόδεντρα παράγονται επίσης εκλεκτές ελιές ποικιλίας «Καλαμών» και πράσινες τσακιστές. Να σημειωθεί μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ελαιολάδου της περιοχής, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό παρθένο, που θεωρείται η καλύτερη κατηγορία παγκοσμίως.

Παράλληλα η κουζίνα της Λακωνίας στηρίζεται στα εσπεριδοειδή, το μέλι αλλά και η κτηνοτροφική παραγωγή. Το χοιρινό κρέας σε όλες του τις μορφές αποτελεί σημείο αναφοράς. Εάν βρεθείτε στη Σπάρτη, μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το ντόπιο κρέας.

Το παστό χοιρινό και τα λουκάνικα, που φτιάχνονται με μοναδικές τεχνικές, που ξεπερνούν τα σύνορα του ελλαδικού χώρου, αποδεικνύουν την αξιοθαύμαστη παράδοση που υπάρχει.

Κατά το παρελθόν οι κάτοικοι πάστωναν κι άλλα κρέατα, αλλά το χοιρινό επικράτησε πρωτίστως λόγω του μεγέθους του σφαγίου.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
ΜΚΟ Παιδική Χαρά: «Δεν θα πάρεις ούτε ένα ευρώ, τα χρήματα μπλοκαρίστηκαν στην τράπεζα» – Η συγκλονιστική μαρτυρία πατέρα 9χρονου για έρανο «μαϊμού»
«Όταν προσπάθησα να αντιδράσω, μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν είχα περιθώριο να διαφωνήσω» λέει στο newsit.gr θύμα της απάτης του Κωνσταντίνου Φιρινίδη
Ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Παιδική Χαρά Κωνσταντίνος Φιρινίδης
Κακοκαιρία Agneta: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι μέχρι την Τρίτη σε 10 περιοχές – Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Για Κέρκυρα, Παξούς, Ήπειρο, νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα, κεντρική - ανατολική Μακεδονία, Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έχει εκδοθεί και κόκκινη προειδοποίηση
Βροχή
«Το Χωριάτικο»: «Γίνονταν συνεχώς τροποποιήσεις στα εταιρικά σχήματα για να χάνονται τα ίχνη» λέει ο δικηγόρος 4 κατηγορουμένων
Τις συνεχείς αλλαγές στις ιδιοκτησιακές σχέσεις και στις εταιρικές ιδιότητες των προσώπων που εμφανίζονταν να συνδέονται με τις επιχειρήσεις...
Μεταγωγή κατηγορούμενων για το «Χωριάτικο»
Δίκη για τα Τέμπη: «Ελπίζω να μπορώ να επιστρέψω στο μνήμα του και να μην με πονάει η καρδιά μου» – Η κατάθεση του αδερφού του Βάιου Βλάχου
«Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Θα αγωνιζόμαστε μέχρι να αποδοθεί Δικαιοσύνη» κατέθεσε ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός ενός από τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας
Δίκη για τα Τέμπη