Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Ταξίδι στη γαστρονομία: Η εκλεκτή κουζίνα της Λακωνίας

Ταξίδι στη γαστρονομία: Η εκλεκτή κουζίνα της Λακωνίας

Η ποικιλία προϊόντων της λακωνικής γης σε συνδυασμό με τις συνθήκες καλλιέργειας, ανέπτυξαν εδώ και αιώνες μια αναγκαστική γαστρονομική δημιουργικότητα εκ μέρους των κατοίκων, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απ’ τις κουζίνες περιοχών με ευνοϊκότερες συνθήκες παραγωγής.

Η βάση της κουζίνας εδώ είναι το ελαιόλαδο. Η ελιά καλλιεργείται στην περιοχή από τα αρχαία χρόνια, προσφέροντας τους πολύτιμους καρπούς της, τις βρώσιμες ελιές, και το μοναδικής υφής και γεύσης ελαιόλαδο.

Η υψηλή ποιότητά του και οι πολλές ποικιλίες ελαιόλαδου που χαρίζει η λακωνική γη, οφείλονται στο μικροκλίμα της περιοχής.

Το τοπικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται κυρίως από τις ποικιλίες «Αθηνολιά», «Κουτσουρολιά» και «Κορωναίικη».

Από τα λακωνικά ελαιόδεντρα παράγονται επίσης εκλεκτές ελιές ποικιλίας «Καλαμών» και πράσινες τσακιστές. Να σημειωθεί μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ελαιολάδου της περιοχής, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό παρθένο, που θεωρείται η καλύτερη κατηγορία παγκοσμίως.

Παράλληλα η κουζίνα της Λακωνίας στηρίζεται στα εσπεριδοειδή, το μέλι αλλά και η κτηνοτροφική παραγωγή. Το χοιρινό κρέας σε όλες του τις μορφές αποτελεί σημείο αναφοράς. Εάν βρεθείτε στη Σπάρτη, μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το ντόπιο κρέας.

Το παστό χοιρινό και τα λουκάνικα, που φτιάχνονται με μοναδικές τεχνικές, που ξεπερνούν τα σύνορα του ελλαδικού χώρου, αποδεικνύουν την αξιοθαύμαστη παράδοση που υπάρχει.

Κατά το παρελθόν οι κάτοικοι πάστωναν κι άλλα κρέατα, αλλά το χοιρινό επικράτησε πρωτίστως λόγω του μεγέθους του σφαγίου.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις