Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τέλος Μαρτίου αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τη δασοκτονία

Τέλος Μαρτίου αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τη δασοκτονία
photo eurokinissi

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη δακοκτονία στις ελιές, αναφέρει σε επιστολή του προς τους περιφερειάρχες της χώρας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Όπως σημειώνει, το τρέχων νομοθετικό πλαίσιο για τη δασοκτονία βασίζεται «σε βασιλικούς νομούς και νομοθετικά διατάγματα του 1951-53» και αναφέρει ότι το υπουργείο έχει έτοιμο το προσχέδιο νόμου για το οποίο οι συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και με τους αρμόδιους φορείς, θα ολοκληρωθούν έως 30 Ιανουαρίου, ενώ θα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη δασοκτονία επιδιώκουμε το έργο της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς να γίνεται με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο, να παρακολουθεί τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας, ώστε τελικά ο Έλληνας παραγωγός, ο ελαιοκαλλιεργητής, να εμπιστευτεί ξανά το συλλογικό πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, να μειώσει το κόστος της παραγωγής του και να προστατέψει την παραγωγή του από τον μεγαλύτερο εχθρό της, εξασφαλίζοντας την ποιότητα των προϊόντων του, αλλά και την ανταγωνιστικότητά τους», αναφέρει στην επιστολή του ο αρμόδιος υπουργός.

Μέσω της επιστολής του ο κ. Αραχωβίτης ζητά τη συμβολή των περιφερειαρχών ώστε να είναι όλα έτοιμα για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας πριν από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Μάιο.

Αναφέρει, επίσης, πως από την πλευρά των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών «η διαδικασία της προετοιμασίας του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου για το έτος 2019 βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο».

Υπογραμμίζει ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση μέσω της οποίας θα αυξηθεί, κατά 69 άτομα, το εποχικό προσωπικό σε σχέση με πέρυσι, οι οποίοι θα απασχοληθούν ως τομεάρχες γεωπόνοι και βοηθητικό προσωπικό.

Παράλληλα, σημειώνει πως, από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα του Φεβρουαρίου, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια των απαραίτητων για το έργο της δακοκτονίας υλικών, αφού όπως τονίζει «έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές διεργασίες».

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις