Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Ήταν πολύ περισσότερο Έλληνας από κάποιους άλλους» λέει ο φίλος του Κωνσταντίνος Ζαχαράκης

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Ήταν πολύ περισσότερο Έλληνας από κάποιους άλλους» λέει ο φίλος του Κωνσταντίνος Ζαχαράκης

Για τη φιλία που τον συνέδεε με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και τις στιγμές που έζησε μαζί του μίλησε ο πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζαχαράκης.

Μιλώντας για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στο newsit.gr είπε ότι τον γνώριζε προσωπικά και οργάνωσε μάλιστα ο ίδιος την αποστολή για τον γάμο του γιου του Φίλιππου με μερικές πολιτικές προσωπικότητες της Ελλάδας.

«Είχα την τιμή να γνωρίσω προσωπικά τον πρώην βασιλιά. Το 1991 ζήτησε ο ίδιος να με συναντήσει. Πήγα ως βουλευτής και τον βρήκα στο Λονδίνο. Εκείνο που θέλω να σημειώσω από την πρώτη συνάντηση που κάναμε είναι ότι ήταν πολύ ενήμερος για τα διεθνή γεγονότα που είχαν σχέση και με την Ελλάδα. Μάλιστα ο υπασπιστής του τότε, πριν μπω να τον συναντήσω μου είχε πει να μην κάνω καμία νύξη για βασιλικό κόμμα καθώς δεν ήθελε ούτε καν να σκέφτεται ότι θα μπορούσε να γίνει καπηλεία της βασιλείας από κάποιους πολιτικούς. Μετά ζήτησε να παρευρεθούν μερικές πολιτικές προσωπικότητες της Ελλάδας στον γάμο του γιου του Παύλου στο Λονδίνο, και διοργάνωσα εγώ αυτή την αποστολή. Έκτοτε είχα μόνο τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Τελευταία φορά μίλησα μαζί του πριν 3 χρόνια. Ήταν ήδη άρρωστος. Η φωνή του ήταν πεσμένη, κουρασμένη. Είχαν ήδη εκδηλωθεί τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας του. Δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε πολλά».

Έκανε λόγο για έναν υπέροχο άνθρωπο που ήταν πολύ περισσότερο Έλληνας από κάποιους που παρίσταναν του Έλληνες επισημαίνοντας ότι θυσίασε το θρόνο του για να αποκατασταθεί η δημοκρατία. «Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Πολύ Έλληνας, και περισσότερο από κάποιους που παριστάνουν τους Έλληνες. Την περίοδο που δεν μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα, είχε στενοχωρηθεί. Το έφερε βαρέως, διότι και ο παππούς του και ο πατέρας του είχαν πολεμήσει για την Ελλάδα και είχαν προσφέρει πολλά στην πατρίδα. Είχε προλάβει να γίνει βασιλιάς για πολύ λίγα χρόνια και απεδείχθη ότι δεν ήξερε από πολιτική ο ίδιος. Έκανε πιθανώς κάποιες λανθασμένες επιλογές αλλά μην ξεχνάμε ότι ήταν ο μοναδικός πρώτος αντιστασιακός και θυσίασε τον θρόνο του για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία. Και δυστυχώς αυτοί που τον παρότρυναν να το κάνει τον εγκατέλειψαν στο τέλος. Μέχρι το τέλος του ήταν πικραμένος από συμπεριφορές και καταστάσεις».

Ο κ. Ζαχαράκης δεν παρέλειψε για αναφερθεί στην οικογένεια του Βασιλιά και πόσο περήφανος ήταν για την οικογένειά του και τη χώρα του. «Ήταν ένας αγνός και καθημερινός άνθρωπος. Είχε αναθρέψει την οικογένεια του με αξίες και σεβασμό. Για να καταλάβετε κάποια στιγμή συναντηθήκαμε στο αεροδρόμιο και ήταν και ο μικρός του γιος μαζί. Τότε ρώτησα το παιδί πως το λένε και αυτό στάθηκε με προσοχή και καμάρι και είπε ότι το λένε Φίλιππο.

Με απίστευτη σεμνότητα και ευγένεια. Είχε ηθικές αξίες ο Κωνσταντίνος. Περήφανος για την οικογένεια του και τη χώρα μας. Ήθελε να έρχεται σε επαφή με τον απλό κόσμο. Ήταν πολύ σεμνός. Κάποια στιγμή τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος πως να τον αποκαλεί και αυτός του αποκρίθηκε όπως θέλεις και αισθάνεσαι. Όταν ήρθε στην Ελλάδα στην κηδεία της μητέρας του Φρειδερίκης έσκυψε και φίλησε το χώμα. Τώρα είναι δική του επιθυμία να ταφεί δίπλα στους προγόνους του».

Αγγελος Λαμπίδης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις