Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Τέταρτη δόση εμβολίου κορονοϊού και στην Ελλάδα – Συστήνεται σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού

«Νοίκιαζαν» άστεγο για να κάνει στη θέση τους το εμβόλιο - Έρευνα για να διαπιστωθεί αν το είχε κάνει και άλλες φορές
Φωτογραφία αρχείου

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 05.04.2022, για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς στο προσκήνιο έχει έρθει η τέταρτη δόση του εμβολίου.

Όπως σας έχει προαναγγείλει το newsit.gr, έγιναν ανακοινώσεις για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τέταρτη δόση από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Κατά την ενημέρωση, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε: “Η εφαρμογή του αναμνηστικού εμβολιασμού (τρίτης δόσης) αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική για την προστασία του πληθυσμού… Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον, της χαλάρωσης των μέτρων, εξακολουθούμε να παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων. Παρά τα περιορισμένα δεδομένα αποτελεσματικότητας, ορισμένες χώρες αποφάσισαν τη χορήγηση τέταρτης δόσης με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. 

Η τέταρτη δόση αναμένεται να γίνει σε άτομα μεγαλύτερα άνω των 70 ετών και σε άνω των 60 -κυρίως για όσους έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα- αν και η Επιτροπή συστήνει πως θα πρέπει να την κάνουν όλοι όσοι είναι άνω των 60. Θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες από την τρίτη δόση. Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση, δεν χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη.

Επίσης: 

  • Εγκρίθηκε η χορηγία της 4ης δόσης σε παιδιά – 12 -17 ετών ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου – 3 μήνες μετά της χορήγηση της 3ης δοσης
  • Παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο – θα Χογηγείται 3η δόση, έξη μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Η πλατφόρμα για τους 80 και άνω θα ανοίξει την Πέμπτη 7 Απριλίου και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα για τους 70-79 ετών και ακολούθως για τους 60 – 69 ετών.

Κορονοϊός: Δείτε την ενημέρωση

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις