Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Τετραμερής αεροναυτική άσκηση «Eunomia 4-23» στην Ανατολική Μεσόγειο

Τετραμερής αεροναυτική άσκηση «Eunomia 4-23» στην Ανατολική Μεσόγειο

Η τετραμερής αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδος, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας, με την επωνυμία «Eunomia 4-23», θα διεξαχθεί από σήμερα Δευτέρα 11 έως και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και θα διεξαχθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Ξεκίνησε το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη συνεισφορά τους στην διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα.

Συγκεκριμένα:

– Από την Πολεμική Αεροπορία, δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16, 6 μαχητικά αεροσκάφη Rafale και ένα αεροσκάφος EMB-145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).

– Από το Πολεμικό Ναυτικό μία φρεγάτα με το οργανικό της ελικόπτερο, ένα υποβρύχιο και μία Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

– Από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ένα Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

– Αξιωματικοί επιτελείς και σύνδεσμοι στην υλοποίηση ειδικευμένων αντικειμένων.

Η άσκηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, εντάσσεται στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών ναυτικών και αεροπορικών μονάδων, καθώς και στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν αεροναυτικές επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις